medi ambient
Compra la finca de Torre Mornau sense tenir capital Les mules de l'exèrcit i l'Ecovillage a Palau
Un empresari vol pagar 2,5 milions per l'espai dels Aiguamolls amb una subscripció popular
La Generalitat li dóna fins al 2014 per pagar a terminis
El projecte crea escepticisme a la comarca
Rinaldo Muscolino és un vell conegut a l'Alt Empordà, que des de fa anys ha estat implicat en diversos projectes a la comarca, amb ressò mediàtic, tot i que en molts casos no han arribat a bon port. Aquest empresari i ecologista d'origen italià va fundar l'Associació d'Amics del Cap de Creus, que l'any 1995 es va quedar 48 mules que l'exèrcit tenia a la base de Sant Climent Sescebes i que ell va dur a Vilanova de la Muga. Al cap de pocs mesos, però, buscava “padrins solvents” per evitar el sacrifici de les mules, i malgrat tot dos anys més tard va apadrinar la mula més vella de l'Estat espanyol. El mateix Muscolino va fer una proposta d'autogestió del parc del Cap de Creus apostant per desmantellant el parc eòlic de Pení –que ara ja és fora– i creant-ne un de més petit. No va convèncer l'administració. El 1996 l'empresari també va proposar fer un complex d'estudi i turisme ecològics, l'Ecovillage de la Vardera, a Palau-saverdera, on el 2007 es va presentar de candidat d'Alternativa Verda, però no va aconseguir representació. Muscolino també va tenir una opció de compra de l'edifici Rhodes de Figueres i va fer una recollida de signatures perquè fos catalogat el 2007.
L'empresari empordanès que ha comprat la finca de torre mornau, als Aiguamolls, no té els diners per fer-ho i vol aconseguir els 2,5 milions que l'Incasòl ha fixat com a preu de venda amb una subscripció popular. La fórmula no acaba de convèncer ni els ecologistes ni els alcaldes de la zona, i el projecte que planteja Rinaldo Muscolino de crear un espai de turisme sostenible i de recuperació d'espècies provoca escepticisme a la comarca.
En l'entitat ecologista empordanesa Iaeden, Barbara Schmith explica que veuen “de gestió complicada” la proposta que fa Muscolino sobretot pel fet que no hi ha cap garantia que els diners que s'han d'aportar hi siguin. La Iaeden també expressa dubtes sobre si el “rèdit econòmic” que es vulgui treure de la finca serà “compatible amb els valors del parc natural”. L'entitat ecologista insisteix que Torre Mornau hauria de continuar sent de la Generalitat i que no es privatitzi.
L'alcalde de Castelló d'Empúries, Xavi Sanllehí, també es mostra escèptic amb el projecte que l'empresari ha presentat sobretot perquè considera que amb l'època de crisi econòmica, a Muscolino li serà difícil trobar administracions públiques i privats que vulguin o puguin invertir en la finca dels Aiguamolls. Per part seva, l'alcalde de Peralada, Pere Torrent, defensa que en els temps que corren calen fórmules imaginatives per tirar endavant projectes però creu que s'ha d'estar atent a veure qui s'hi implica.
Desconeixen el projecte
Els dos alcaldes, i també el de Pau, Josep Blanch, coincideixen que l'empresari no els ha presentat directament el projecte tot i que sí que hi han mantingut alguna conversa informal. L'empresari empordanès ha explicat que el que vol fer a la Torre Marnau implicaria una inversió de sis milions d'euros i per això busca qui s'hi impliqui. Assegura que “tant l'edifici com la finca tenen un potencial d'ús públic molt elevat que generaran, amb la seva preservació i gestió, llocs de treball i noves oportunitats al territori”.
Segons el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Muscolino ha fet un primer pagament de 10.000 euros que correspon al contracte d'arres. Un cop feta la primera aportació, tindrà fins al juny del 2014 per pagar, a terminis, el global de l'import. Al desembre d'aquest any haurà de fer un altre pagament de 90.000 euros, i al març de l'any que ve haurà de formalitzar l'escriptura, pagar 1.115.000 euros i avançar els impostos de tot l'import. L'altre pagament serà a final del 2013, quan Muscolino haurà de desemborsar 450.000 euros, i l'últim, al juny del 2014, quan pagarà els 800.000 euros que falten. La Generalitat ha aclarit que qualsevol impagament d'aquestes quotes suposarà que no s'adjudiquin els terrenys al comprador. Al Departament de Territori també han explicat que el projecte que proposa l'empresari empordanès compleix la normativa i que és compatible amb la protecció de l'espai natural. Si no, asseguren, no s'hauria venut l'espai al nou propietari.