Medi ambient

MEDI AMBIENT

La planta de biomassa de Corçà finalment no es farà

L'empresa promotora no hi veu ara viabilitat econòmica per la moratòria sobre les energies renovables del govern espanyol

L'Ajuntament s'hi havia abocat perquè dinamitzés el polígon

El projecte de planta de biomassa projectat per l'empresa Sudsues i avalat per l'Ajuntament de Corçà ha quedat frenat sine die, segons va confirmar a aquest diari el promotor de projecte, Jaume Sués, per falta de viabilitat econòmica. L'alcaldessa de Corçà, Maria Carme Güell, que havia dipositat moltes esperances en el projecte, com a dinamitzador del polígon industrial i com a generador de llocs de treball, va lamentar la frenada sobtada de la iniciativa, que, com indicava el mateix impulsor, no té altre causant que la moratòria sobre energies renovables aplicada pel govern espanyol.

“Ara no surten els números. No matem el projecte, però estem igual de congelats que la moratòria de les energies renovables”, va explicar Jaume Sués, soci de l'empresa promotora, que fa uns mesos veia amb més optimisme el projecte i confiava que la biomassa tornaria a recuperar la prima. Ara, però, considera que, abans de dos anys no hi haurà un marc favorable per recuperar el projecte, que ara quedarà guardat en un calaix. “Hi ha molts mitjans especialistes que, amb ànim de donar il·lusió a la gent, asseguren que ara sortirà una nova legislació que sembla que tindrà un espai per a la biomassa, però jo faig els meus números a partir de la capacitat energètica instal·lada a Espanya, quan ha baixat el consum amb la crisi i quan s'hauria de recuperar i no ho veig clar.” Sués afirma que la seva impressió és que, en dos anys almenys, no es farà cap planta d'energia renovable més. “I més amb el dèficit tarifari actual”, hi afegeix.

Obria camí

La planta de Corçà havia d'obrir el camí a d'altres de semblants. “Volíem arrencar a Corçà, fer-ho bé i quadriplicar la inversió. Ja teníem projectes, no tan avançats com el de Corçà, per a Riudarenes, Torroella i Palafrugell.” La planta prevista a Corçà era de poca potència (2 megawatts), una tria que formava part de l'estratègia d'introducció de les plantes de biomassa previstes: “Creiem en un model de distribució descentralitzada de la biomassa i de l'energia. Per la morfologia del nostre país, no té gaire sentit fer una gran central que agregi, per exemple, tota la biomassa de 80 quilòmetres al voltant. Té més sentit petites plantes amb la gestió forestal més de proximitat.”

LA XIFRA

2
megawatts
havia de tenir la planta de Corçà. Es volien fer diverses plantes petites, prop de la zona forestal a explotar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.