Medi ambient

medi ambient

Un nou sistema permetrà estalviar residus i costos a la indústria càrnia

La Universitat de Vic i empreses gironines han treballat en una planta pilot que permet separar la sal que es genera en el tractament d'embotits

Lligar l'estalvi de costos amb una bona política ambiental. Aquest és l'objectiu d'un projecte per resoldre un dels principals problemes de la indústria càrnia: gestionar la sal que es genera en el procés de tractament dels embotits. Mentre els pernils se salen, es generen unes gotes amb una alta concentració de salt i proteïna, que va a la claveguera i que abans d'enviar cap a les depuradores s'ha de dissoldre multiplicant-hi la quantitat d'aigua. Això eleva la despesa d'aigua, i també les taxes que han de pagar les empreses per a la depuració de les aigües. A més, representa un fort impacte ambiental, no només per l'augment del consum d'aigua, sinó també perquè la salmorra –l'aigua saturada de sal– és un greu problema per als ecosistemes, ja que pot salinitzar espais naturals i afectar el desenvolupament de la biodiversitat.

Per resoldre aquest problema, el clúster carni porcí Innovac i el centre SART Medi Ambient de la Universitat de Vic han treballat conjuntament per dissenyar una planta pilot que separa la sal de l'aigua, per gestionar-la separadament i reduir costos i impacte ambiental.

Segons el responsable del projecte Guerau Arisa, “és una planta fàcil de manejar, que no requereix personal gaire expert, i que és prou flexible per adaptar-se a les condicions de cada procés”. A més, també s'aconsegueix separar la part de proteïna del pernil que s'escola amb l'aigua i la sal, i ara estudien quin aprofitament se'n podrà fer.

L'alcalde d'Olot i president d'Innovac, Josep Maria Corominas, es va mostrar satisfet “perquè des del món local generem riquesa i complim el que demanen les empreses”, i confia que la planta serà aviat una realitat i que tindrà projecció internacional.

Domènec Vila, director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat, també va destacar el projecte com a “model” per la col·laboració entre universitat, empreses i administracions: “El coneixement així es transforma en serveis a la societat civil.” De fet, el projecte ha costat 171.000 euros, finançats per la Generalitat i les empreses.

LA XIFRA

40%
d'estalvi
en els costos d'aigua en l'elaboració d'alguns embotits és el que es vol aconseguir amb el nou sistema.

Sis empreses càrnies gironines

El clúster carni porcí Innovac, amb seu a Olot, està format per empreses del sector carni, majoritàriament gironines. En aquest projecte, impulsat des del clúster, hi han participat Boadas 1880, Espuña, Casademont, Especialitats Far, Ramon Ventulà i Noel, totes gironines. També l'empresa d'enginyeria i medi ambient EMA, la d'additius Grama Aliment, i el SART (servei d'assessorament, recerca aplicada i tecnologia) Medi Ambient de la Universitat de Vic. Precisament, el vicepresident d'Innovac i director general d'Espuña, Xavier Espuña, va destacar que “tot i que som un sector amb moltes empreses i molta competència, tenim uns problemes comuns que si som col·laboratius podrem solucionar millor”. El rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña, també va destacar que el pla pilot “és un pas petit, però en la bona direcció”, per avançar cap a la sostenibilitat i la relació entre recerca i empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.