Medi ambient

MEDI AMBIENT

L'alcalde de Forallac minimitza l'impacte de la planta de residus al poble

Josep Sala diu que “no és cap macroplanta” i que els opositors diuen “coses que no s'ajusten a la realitat”

Defensa que el Baix Empordà necessita la instal·lació

L'alcalde de Forallac, Josep Sala (CiU), va minimitzar ahir les inquietuds de les associacions SOS Empordanet i Amics dels Clots de Sant Julià pel projecte d'una planta de tractament i triatge de residus municipals i industrials.

La tramitació atorgaria a l'empresa promotora, Servitransfer, una llicència ambiental per processar fins a 100.000 tones anuals de residus, però l'alcalde va explicar ahir que, “amb la brossa dels municipis del Consell Comarcal, amb prou feines seria viable, i tot i sumar-hi els residus industrials” diu que l'empresa calcula que hi entrarien entre 35.000 i 40.000 tones anuals.

“En cap cas s'ha parlat de portar-hi residus de França ni materials d'alt risc, com a residus perillosos podem parlar, per exemple, de pots de pintura buits o frigorífics amb gasos CFC”, que es tractarien a l'interior de naus, va explicar. Per l'alcalde, la instal·lació és beneficiosa per una “qüestió d'autonomia comarcal” a l'hora de tractar residus i evitar, per exemple, que els camions de cada poble hagin d'anar aviat a Lloret, “on a més haurem de pagar el que ens diguin”.

Sala defensa que els terrenys de 16.000 metres quadrats on s'aixecaria la planta estan qualificats urbanísticament per a serveis tècnics des de l'aprovació del pla general del 1997. “És la dimensió de la parcel·la, i això no és cap macroplanta amb vuit naus, sinó una nau amb vuit subdivisions per a diferents processos”, va afegir-hi. “També s'ha dit que es vol pavimentar un vial de quatre carrils, quan en realitat seria asfaltar el camí que surt de l'entrada de la planta actual perquè els camions no hagin de fer la volta a tot el solar”, es va queixar l'alcalde.

L'opció d'incinerar-hi

Respecte a la instal·lació d'una incineradora, Sala admet que el projecte inicial la preveu, però que “inicialment la inversió ara mateix no seria viable”. L'alcalde recorda que dipositar els residus sota terra tampoc és una opció ecològica, i que amb un sistema de combustió de residus (CDR) es podria generar una electricitat o escalfor que, per altres vies, també implica contaminar cremant gas o gasoil.

Els arguments de Servitransfer, que defensa l'opció de la valorització energètica, topen amb els dels grups ecologistes, que diuen que els gasos i contaminants incrementen el risc que la població desenvolupi càncer. En aquest sentit, però, l'alcalde diu que els opositors a la planta en demanen el trasllat al polígon industrial “i allà el risc, en qualsevol cas, seria el mateix”.

LES XIFRES

16.000
metres quadrats
és la superfície dels terrenys que ocuparia la planta, on no hi ha cap vestigi arqueològic.
40.000
tones
de residus comarcals i industrials hi entrarien inicialment, tot i que el projecte es tramita per a 100.000.

La pugna entre Sala i els opositors ve de lluny

Sala diu que, dels dos-cents manifestants que es van aplegar diumenge passat per protestar contra la planta davant l'Ajuntament, només una quarantena són veïns residents al municipi. “Se'ls ha d'escoltar, evidentment”, però assenyala els impulsors de SOS Empordanet com a artífexs d'accions per mirar-li d'atribuir comptes a l'estranger. L'alcalde feia referència a una suposada investigació de l'Agència Tributària, amb signatura il·legible, que va córrer anys enrere i es va enviar anònimament a la fiscalia. Fa pocs dies va reaparèixer publicada pel diari La Gaceta “i una de les persones que donen credibilitat als papers es diu Lola Arpa”, la portaveu de SOS Empordanet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.