medi ambient
Sense cobrar, sis mesos després del foc de l'Empordà
Cap propietari ha cobrat els ajuts i només algun ajuntament ha rebut part dels diners
Avui fa mig any dels incendis que van cremar 10.000 hectàrees
S'han netejat 156 hectàrees de bosc
La majoria dels afectats per l'incendi que va cremar 10.000 hectàrees a l'Alt Empordà avui fa justament mig any no han cobrat encara cap ajuda. No han arribat els diners de l'Estat a cap dels propietaris que van veure les seves finques cremades i només algun ajuntament ha començat a cobrar tot just ara de la Generalitat, quatre mesos després que es fessin les peticions. Llers és un d'aquests ajuntaments.
El Consell Comarcal de l'Alt Empordà, que va centralitzar la tramitació d'ajuts, ha explicat que serà cada propietari qui rebrà els diners del govern espanyol. Ho aclareix perquè està rebent queixes de veïns perquè no cobren. Des de la Subdelegació del Govern espanyol asseguren que s'ha pagat a algun ajuntament, però admeten que encara no han arribat els diners als particulars. L'explicació que donen és que els tràmits que cal fer en aquests casos són més complicats.
Els ajuntaments van demanar després del desastre 120.700 euros d'ajuts a l'Estat i més de mig milió d'euros a la Generalitat. Més de 70 particulars també van demanar ajuts.
El foc va començar el 22 de juliol a la Jonquera i no es va donar per extingit fins al dia 30. Va afectar 13.000 hectàrees, de les quals 10.000 van quedar arrasades. El mateix dia es va declarar un altre incendi a Portbou. Precisament l'alcalde, Josep Lluís Salas, va lamentar que encara no s'hagi resolt la millora de la carretera N-260, on molts conductors van quedar atrapats i es van viure moments de pànic. En els dos focs hi van morir quatre persones.
Alcaldes i veïns lamenten que han hagut d'assumir part de la inversió per arreglar els desperfectes més urgents, tot i que ja esperaven que els diners tardarien a arribar. “No hem cobrat res, està tot per fer menys el cementiri, que el vam arreglar d'urgència”, diu l'alcaldessa de la Jonquera. Sònia Martínez hi afegia: “Fa dos o tres dies que la família a qui se li va cremar la casa ha pogut tornar a casa.” Tampoc a Capmany han cobrat, ni a Terrades, ni a Agullana. Som conscients de la situació de la Generalitat”, deia l'alcalde d'Agullana, Alfons Quera. El de Terrades, Isidre Felip, diu que necessiten cobrar.
Entre els veïns que hi van perdre el negoci, l'amo del càmping de Capmany assegura que “està costant molt que la gent torni” i que ha hagut d'invertir més d'1,5 milions i que no ha rebut “ni un euro”. En el mateix sentit es pronunciava un ramader de Biure, que assegura que ja s'ho veia venir. En canvi, les cases de turisme rural recuperen la normalitat.
La fusta per a biomassa
Els 71.000 euros que el Consell Comarcal va recollir amb la campanya solidària Foc Empordà s'han destinat a diversos projectes. Un dels més destacats és el suport que s'ha fet a 188 propietaris forestals perquè fessin netejar els boscos per empreses de biomassa. Està previst que es netegin més de 2.000 hectàrees amb aquest projecte i ja se n'han netejat 156. A més, s'han iniciat accions per evitar incendis, amb convenis amb 17 propietaris, que posaran pastures i olivars per mantenir el bosc esponjat. Tot i que tothom coincideix que el bosc tardarà a recuperar-se, els alcaldes de la zona asseguren que el verd comença a agafar terreny al negre que ha dominat el paisatge els últims sis mesos.