medi ambient
Teredo Oils diu que usarà un ‘fracking' sense productes químics a Riudaura
El màxim responsable de l'empresa diu que les roques del subsòl ja estan fracturades i que només els cal pressió
Ara investigaran amb una sonda
Teredo Oils Limited, l'empres d'hidrocarburs filial de la britànica Ascent Resources, no utilitzarà el mètode de fractura hidràulica, el temut fracking, per investigar si hi ha prou gas i té els permisos pertinents per extrere'n a Riudaura. Ho ha afirmat a El Punt Avui el director general de l'empresa, Phillip Paris, que ha explicat que les roques del subsòl són de tipus sedimentari i del Paleozoic, per la qual cosa no cal fracturar-les amb fracking. Segons ell, l'empresa utilitzarà un mètode evolucionat per injectar pressió a les roques i extreure el gas amb aigua i sorra a pressió i sense productes químics. Paris recorda que el subsòl de Riudaura està molt estudiat i que ara només investigaran a través del pou ja perforat Riudaura 1 bis amb una sonda. També recorda que, arribat el cas, si poden extreure gas, són una empresa amb més de cinquanta anys d'experiència.
Paris manté que si en les prospeccions dels anys seixanta es podien extreure entre 3.000 i 5.000 metres cúbics, amb les noves tecnologies podran ser molts més i, per tant, serà rendible. L'empresa té previst començar les investigacions entre l'abril i el maig. Aviat començarà a negociar amb els propietaris dels terrenys.
El director general de Teredo Oils Limited hi ha afegit que tenen permís de la Generalitat per investigar un quadrant de 51 hectàrees i que, després de Riudaura, investigaran més cap al Pirineu gironí, a la zona de Ripoll, Ogassa i Sant Joan de les Abadesses, on, segons ell, hi ha roques del terciari que tenen cru. Paris ha anunciat una campanya de tres o quatre anys d'investigacions. Finalment, ha volgut llançar un missatge tranquil·litzador als veïns de Riudaura, que s'han constituït en plataforma opositora al projecte.
Mieres, Argelaguer i Ribes
Demà, la sala Graells de Ripoll serà l'escenari de l'acte de constitució de l'assemblea del Ripollès de la plataforma Aturem el Fracking, i Olot serà la seu, dissabte, d'una xerrada informativa sobre aquesta tècnica agressiva per a l'entorn i els permisos per a l'estudi d'hidrocarburs. Mieres s'ha afegit a la llista de municipis lliures de fracking. La moció la va presentar ApG (a l'oposició) i la va acceptar l'equip de govern (de CiU). A Argelaguer, ICV (que no té representació a l'Ajuntament) va entrar una moció de rebuig al fracking, però en el ple va quedar sobre la taula i probablement s'aprovarà aquest text o un de similar en la pròxima sessió. A Ribes de Freser, el ple també va aprovar una moció contra el fracking amb els vots a favor d'ICV, que la va promoure, i ERC, a l'oposició. L'equip de govern, amb llibertat de vot, va votar dividit.