Medi ambient

S'acusa la Conselleria de “mentir” sobre la superfície afectada per l'incendi de la Mariola

Un càlcul de bombers de la CGT demostra que la superfície és de 573,53 hectàrees, per sobre de les 498,85 que diu l'administració

El passat mes de setembre, el portaveu adjunt d'EU a les Corts, Lluís Torró, ja va advertir que les dades oferides per la Conselleria de Medi Ambient sobre l'incendi al parc Natural de la Mariola “eren increïbles”.

Des del Consell es va reconèixer una superfície afectada de 498,85 hectàrees (241 de matolls, 197 d'arbrat, 56 de cultius abandonats i 3 de terreny no forestal).

Després d'això, membres de CGT al Consorci de Bombers es van posar en contacte amb el diputat per tal de verificar sobre el terreny les dades de Conselleria. El resultat ha estat l'esperat, segons Torró “Conselleria va mentir premeditadament per tal d'estalviar-se diners, una actitud menyspreable quan parlem d'un espai natural tan important”.

Segons l'amidament fet sobre el terreny amb GPS la superfície afectada és 573,53 hectàrees, molt per sobre de les reconegudes per Conselleria.

Altres amidaments

De la mateixa manera, el portaveu d'esquerres assegura que “tenim constància que l'Ajuntament d'Alcoi també ha mesurat més de 500 hectàrees i, encara que no arriba a 573 —perquè a l'interior del perímetre hi ha una zona menys afectada—, de qualsevol manera està clar que es tracta d'un gran incendi i que les xifres de Conselleria estan manipulades”.

El tema no és trivial, segons l'article 150 del reglament de la Llei 2/1993 Forestal del País Valencià, que va entrar en vigor mitjançant el decret 98/1995, la conselleria de Medi Ambient elaborarà un informe només per als grans incendis, i aquest es limiten a aquells que arriben a les 500 ha. afectades: “L'administració autonòmica vol estalviar-se l'informe, i així no sabrem quin són els efectes de l'incendi, no es zonificarà el territori en funció de la seua capacitat de regeneració i no es planificaran actuacions a curt, mitjà i llarg termini”.

El diputat d'esquerres afirma que “tot i existir informe, evidentment, perquè parlem d'un Parc Natural, d'una zona d'especial valor mediambiental, no es tracta d'un informe vinculant per a Conselleria i, per tant, l'administració autonòmica (segons l'article 165 del mateix reglament) no ha d'actuar d'ofici contra l'erosió del sòl ni reforestar les zones afectades per l'incendi que no es regeneren naturalment.

El diputat d'EUPV assegura que “estem davant d'una estafa, una més per part del Consell, retallen els mitjans de prevenció i extinció i, ara, ens prenen el pèl amb les xifres oficials per no assumir les seues responsabilitats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.