Medi ambient

Cruïlles consultarà al poble què cal fer amb Vacamorta

L'Ajuntament liderarà una consulta popular el 3 de març i ja s'ha compromès que la decisió sigui vinculant

Casas (Avenç-AM) diu que es proposaran tres alternatives que no vol desvelar

L'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura preguntarà als seus veïns a través d'una consulta popular prevista pel dia 3 de març vinent les pròximes accions que cal emprendre per tal d'accentuar i fer més efectiva la seva oposició a l'estat actual de l'abocador de Vacamorta. L'Ajuntament, a través del seu alcalde, Salvi Casas, no vol ser més precís fins que no s'hagi celebrat una reunió prèvia a la consulta, que ja està preparada pel divendres 22 de febrer vinent. L'anunci de la consulta l'ha feta l'equip de govern a través del número de febrer del butlletí municipal, La Palanca.

Allà, el govern local hi afirma que les possibles accions que s'emprendran sortiran de les consultes fetes al assessors legals de l'Ajuntament. En l'escrit s'afirma que en la reunió s'explicarà als veïns “amb la major claredat possible l'estat de la qüestió i les possibles accions que cal emprendre”. “En la reunió explicarem com està i mostrarem les possibilitats que hi veiem. Possiblement exposarem tres alternatives que no volem explicar abans del dia22”, apuntava ahir l'alcalde, Salvi Casas.

El consistori es compromet que el resultat sigui vinculant. Les votacions es faran a l'escola de Cruïlles des de les nou del matí a les vuit del vespre, i hi podran participar tots els veïns més grans de 18 anys que estiguin empadronats abans del 31 de gener.

Dotze anys de lluita

L'oposició a l'abocador de Vacamorta es va iniciar l'estiu del 2000, quan veïns es van queixar de pudors. Múltiples demandes s'han intercanviat uns i altres al llarg d'aquests anys. A hores d'ara, hi ha una sentència del TSJC que manté la nul·litat de l'autorització de la conselleria de Medi Ambient dictada l'abril del 2003, però està recorreguda al Tribunal Suprem espanyol.

L'empresa gestora de l'abocador Recuperació de Pedreres SL ha iniciat posteriorment tres processos més en previsió d'una altra sentència desfavorable que els obligués a restituir la situació anterior a l'abril del 2003, tal com deia que calia fer la sentència del TSJC del setembre del 2011.

Més contenciosos

La conselleria de Territori va aprovar un pla especial el 30 de març del 2011, que està recorregut a través d'un contenciós (ara al TSJC) per l'Ajuntament. També hi ha una nova autorització ambiental basant-se en l'anterior pla especial, amb un informe desfavorable de l'Ajuntament amb data de 13 de febrer del 2012, al qual l'empresa va respondre amb un altre contenciós. Així mateix, el 12 de juny del 2012 la conselleria de Medi Ambient va renovar l'autorització ambiental. El consistori també ha presentat recurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.