Medi ambient

MEDI AMBIENT

Cruïlles sospesa afegir exigència a l'oposició a Vacamorta

L'Ajuntament preguntarà als veïns quina posició cal adoptar en el futur

Es considera que el pla especial dóna una capacitat de control molt àmplia al consistori

L'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, amb Salvi Casas, el seu alcalde, al capdavant, acompanyat de diversos experts urbanístics i del camp del dret, van analitzar ahir a la tarda a la Sala de Cruïlles, davant d'una quarantena de veïns, la situació actual dels contenciosos oberts contra l'empresa que explota l'abocador de Vacamorta i la Generalitat, que el defensa.

Les anàlisis van servir per descobrir la possibilitat urbanística que l'Ajuntament assumeixi més control de l'ús de la instal·lació, que li concediria una modificació del pla especial aplicat per la Generalitat i que, a parer de Manel Larosa, arquitecte expert en urbanisme, present en la xerrada d'ahir, la Generalitat s'ha apropiat, quan, de fet, l'hauria de poder assumir l'Ajuntament.

Larosa va explicar que l'Ajuntament podria fer un control tècnic de l'abocador, decidir quina entitat fa i quins controls cal fer; podria limitar els abocaments; podria restringir quan se'n poden fer i quan no, i, fins i tot, hi podria aplicar taxes. “Hi ha un marge d'intervenció per no quedar només a les mans dels tribunals”, va suggerir Larosa, que va proposar “recuperar les facultats municipals de què es va apropiar la Generalitat”.

Consulta oberta

Salvi Casas va explicar a través del butlletí municipal La Palanca que la consulta popular havia de ser vinculant. Ahir, en la reunió, va exposar que participarien en la mesa de votació tant la secretària de l'Ajuntament com dos treballadors del mateix. “Volem donar una rigorositat a les votacions semblant a la que tindrien, per exemple, unes eleccions municipals”, va advertir Salvi Casas.

Les votacions, que s'allargaran des del matí fins al vespre, es faran coincidir amb una festa popular tradicional del poble, el Senglanar, fet que s'espera que ajudi a la participació. En la consulta popular que es farà el dia 3 de març als veïns, es posarà una sola pregunta sobre la taula i s'oferiran dues possibles respostes. La qüestió plantejada serà: “Quina ha de ser la posició de l'Ajuntament envers l'abocador?” La primera de resposta que es permetrà escollir serà: “Oposició: es tracta de seguir en la mateixa línia que s'ha seguit fins a dia d'avui, fent oposició a l'explotació de l'abocador en els tribunals, buscant els mitjans per limitar-lo al màxim possible, renunciant al seu control.” L'altra resposta seria la novetat: “Implicació: es tracta que l'Ajuntament s'impliqui en l'explotació de l'abocador aprovant la modificació del pla especial en el qual es marquessin els drets i sobretot els límits que corresponen a un equipament de les característiques d'aquest. Aquest control no implicaria renunciar a les accions davant dels tribunals.”

A banda de l'arquitecte Larosa, que va reblar l'argument, van participar també en l'exposició d'ahir l'extècnic municipal Francesc Rodríguez, que es va referir bàsicament al paper fluctuant des diversos consistoris de Cruïlles durant el procés; l'advocat de la firma gironina Salellas Martí Serrat, que es va referir cronològicament al llarg procés judicial viscut en dotze anys, i, finalment, l'advocat del prestigiós Gabinet Cuatrecasas, que es va presentar com a expert en “incompliment de sentències”.

LA DATA

03.03.13
Consulta.
El dia escollit per fer la consulta popular és el primer diumenge del mes de març.

LA XIFRA

12
anys.
Aquest és el període de lluita que va obrir la Plataforma Antiabocador de Cruïlles el novembre del 2000.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.