Recuperen els camins de traginers i contrabandistes d'Aigüestortes
El grup ecologista Depana rehabilita 238 quilòmetres de camins històrics
L'estrena de la xarxa de camins recuperats Camins Vius es va fer dissabte 11 de juliol amb una marxa guiada entre Conangles i Vielha, seguint un dels antics camins que unien la Val d'Aran amb l'Alta Ribagorça abans de la construcció del túnel de Vielha. Un tècnic en medi ambient explicava als participants de la marxa diversos aspectes històrics, culturals i sobretot de la fauna i de l'entorn natural que anaven trobant al seu pas.
N'hi haurà més. Al llarg de l'estiu, Depana organitza altres recorreguts guiats per la resta de camins recuperats. Alguns camins estan ja senyalitzats i en alguns pobles hi ha planells amb els plànols i els recorreguts. En el projecte, a més de Depana, hi han participat l'escola d'Hostaleria de la UAB, l'obra social de Caixa Catalunya i el Departament de Medi Ambient i Habitatge.
La recuperació ha consistit a netejar els antics camins, tallar vegetació, restaurar murs i posar baranes en llocs perillosos. Són els camins que unien els pobles abans de l'existència de les carreteres i que, durant el segle XX, encara usaven alguns veïns, traginers, contrabandistes, soldats i fugitius.
Alternativa a la neu
Segons Depana, el projecte va sorgir de la necessitat d'oferir una alternativa a l'esquí i animar els sectors econòmics de les comarques de muntanya a apostar per la natura, el turisme cultural i el senderisme. Depana confia que les rutes atreguin visitants i ofereixin un bon contrapunt al turisme de neu.
Segons Depana, hi ha una gran demanda al centre d'Europa de productes turístics relacionats amb el senderisme, i es confia que l'anella de camins creada a l'estany pot interessar, a més de catalans, turistes alemanys, austríacs, holandesos, anglesos i francesos.
Els camins s'han identificat a través de plànols i documents històrics i amb el testimoni de veïns, segons ha explicat Marta Grau, tècnica de Depana que ha treballat en el projecte. Grau calcula que tots els camins estaran senyalitzats a finals d'estiu.
Organitzen sortides guiades per un naturista
d.mQui vulgui descobrir els camins de manera guiada, durant l'estiu es faran excursions organitzades pels itineraris recuperats. Diumenge vinent, 26 de juliol, es farà un recorregut entre Salardú i Gerdar de Sorpe passant pel port de la Bonaigua; el 9 d'agost es farà una sortida guiada entre Altron (a la vall d'Àssua) i Cabdella passant pel coll del Triador; el 30 d'agost s'anirà de Cabdella a Taüll i Boí passant pel port de Rus, i el 12 de setembre es farà el recorregut entre Erill la Vall i Senet a través del port de la Gelada. Els organitzadors han qualificat la majoria d'excursions de dificultat moderada o baixa, tot i que llargues, d'entre sis i set hores de durada. Participar-hi és gratuït, tot i que abans s'ha de fer la inscripció trucant al 93 210 46 79 o a través del web www.depana.org.