Medi ambient

medi ambient

A Ribes de Freser, fan pagar deu euros per fer llenya

L'alcalde diu que no és per recaptar, sinó per regular aquesta activitat

Ara ho prova al bosc de la Vila

Qui vulgui fer llenya als boscos municipals i comunals de Ribes de Freser haurà d'estar-hi empadronat i pagar una tarifa de deu euros a l'any. De moment, només és una prova pilot que ha posat en marxa l'Ajuntament d'aquest municipi després d'aprovar en l'última sessió plenària l'ordenança que regula aquesta activitat. L'alcalde, Marc Prat (CiU), ha volgut deixar clar que el govern local no té cap afany recaptatori amb l'aplicació de la mesura, sinó que aquesta respon únicament a la voluntat de regular el tema.

Segons ell, el municipi de Ribes de Freser té moltes hectàrees de bosc públic i comunal i hi ha molts veïns que demanen poder aprofitar la llenya que generen. Fins ara, però, l'Ajuntament no podia donar permís, perquè no havia regulat aquesta activitat, cosa que sí que ha fet ara.

L'experiència es du a terme de moment en poc més d'una hectàrea i mitja del bosc de la Vila, a la carretera de Tregurà. És una zona afectada greument per les últimes nevades i ventades i, per tant, amb molts arbres abatuts o amb moltes branques trencades o ja al terra i a punt de fer estella.

La nova ordenança mana que l'extracció de fusta és només per a ús particular i domèstic i que únicament es pot dur a terme amb mitjans manuals.

LA FRASE

Tenim moltes hectàrees de bosc i estan molt brutes a causa de les nevades i del vent
Marc Prat
alcalde de ribes de freser

LA XIFRA

1,5
hectàrees
del bosc de la Vila és l'espai en què els veïns de Ribes podran anar a buscar llenya.

Passió per la biomassa

Ribes de Freser és el primer municipi del Ripollès que ha apostat decididament per la biomassa. Des del novembre passat, escalfa l'aigua sanitària i fa funcionar la calefacció de tots els edificis públics del municipi amb calderes que funcionen amb estella vegetal dels boscos públics del municipi. Des del novembre, ja ha utilitzat 300 tones d'aquesta matèria vegetal. La posada en marxa d'aquesta central de biomassa ha contribuït també a conscienciar els veïns sobre aquesta font d'energia, motiu pel qual molts volen utilitzar la llenya per a les seves estufes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.