Medi ambient

L'abocador de Guadassuar amenaça els aqüífers del sud de la demarcació de València

Ecologistes en Acció ha presentat al·legacions al projecte perquè consideren que els abocaments de lixiviats en cas de trencament de la séquia real del Xúquer podrien arribar a l'Albufera

Asseguren que la instal·lació per a 2.000.000 de tones de residus incompleix diverses normatives

Ecologistes en Acció ha presentat al·legacions a l'expedient de la sol·licitud d'una autorització ambiental integrada (AAI) per a la instal·lació d'una planta de tractament de residus sòlids urbans (RSU) i un abocador de residus no perillosos a Guadassuar.

La instal·lació d'aquest macroabocador de 2.000.000 de tones està previst que es produïsca a escassos metres de la conducció de la séquia real del Xúquer i de les canonades soterrades de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. L'agrupació ecologista considera la instal·lació “molt perillosa”, ja que podria inundar el vas de l'abocador en cas de trencament de les canonades i els lixiviats resultants contaminar els aqüífers i el naixement del riu Verd (ullals del riu Verd), zona humida catalogada situada a un quilòmetre de l'abocador. Aquest abocament podria arribar a al mateix riu Verd, tributari del riu Xúquer i arribar a l'Albufera de València.

Entre els arguments presentats per Ecologistes en Acció en contra de l'abocador assenyalen que es tracta d'una zona amb una alta vulnerabilitat a la contaminació d'aigües subterrànies amb sòls agrícoles de capacitat agrològica moderada i alta; no apareix entre les zones aptes per a l'abocament en la cartografia de residus de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat valenciana; i la zona més profunda de l'abocador està 20 metres per davall del nivell freàtic autonòmic.

“Després de les argumentacions anteriors, es conclou que els terrenys investigats no són aptes ni geològicament ni hidrogeològicament per a les instal·lacions previstes, i que a més incompleix diverses de les restriccions i limitacions legals a la ubicació d'un abocador”, conclouen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.