Medi ambient

Medi ambient

Aboquen aigua al Ter per reclamar el retorn del cabal

La plataforma Aigua és Vida va exigir ahir al Pasteral una gestió pública de l'aigua i va denunciar la sobreexplotació del riu

Afirmen que el 70% del cabal es deriva cap a l'àrea de Barcelona

La plataforma Aigua és Vida (formada per entitats de tota la conca del Ter i de l'àrea metropolitana) va escenificar ahir al punt de captació d'aigües d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), el Pasteral, una protesta per reclamar el cabal ecològic del riu Ter i una gestió pública de l'aigua, després de la privatització de l'empresa per part de la Generalitat. Per escenificar la seva protesta, la quarantena de participants van abocar des del pont al riu, amb galledes i palanganes, aigua per denunciar la sobreexplotació del riu.

Des de la plataforma es denuncia el transvasament excessiu d'aigua cap a l'àrea metropolitana i una sobreexplotació dels recursos hídrics. Segons va destacar Pau Masramon, de l'Observatori del Ter-Ateneu Naturalista de Girona, en els darrers anys més del 70% del cabal del Ter que arriba als embassaments s'ha derivat cap a l'àrea metropolitana de Barcelona. Segons els ecologistes, “l'encariment de la factura s'ha fet no pas per millorar el servei, sinó per assegurar els 1.600 milions de beneficis que l'empresa concessionària espoliarà i els 1.000 del cànon que pagaran els ciutadans”.

Segons van afirmar Pérez, d'Ecologistes en Acció, i Sergi Solà, del Grup de Defensa del Ter, la plataforma Aigua és Vida vol que s'apliquin amb urgència criteris de transparència, gestió democràtica i control social de la ciutadania del que consideren un recurs bàsic per a la vida. Per això, tot i el seu simbolisme, es vol que l'acte d'ahir no sigui un fet aïllat. En aquest sentit, els tres representants van destacar que era el punt sortida d'una campanya que continuarà en altres punts del territori per fer arribar el seu missatge. Entre els assistents, l'acte va tenir el suport dels diputats d'ICV Marc Vidal i Salvador Milà.

Municipis en contra

La plataforma, en una roda de mocions contra la privatització d'ATLL, ha aconseguit que 35 municipis catalans es posicionin contra de la privatització i que alguns d'ells ja hagin iniciat contenciosos administratius contra la privatització perquè se'ls han expropiat infraestructures que havien donat a la Generalitat. També van posar sobre la taula la contaminació dels aqüífers, que s'ha agreujat per la pressió sobre el riu.

Pedagogia

El programa del matí va anar carregat d'activitats, amb música i una botifarrada com a final de festa. També es van fer tres passejades, en què, a banda d'exposar arguments, es va obrir un debat amb el públic. Es va visitar l'estació de derivació – filtre per parlar de la privatització–, la resclosa del Pasteral, on es va parlar des problemes del Ter per sobre del sistema d'embassaments Sau-Susqueda-Pasteral, i, finalment, es va tractar el problema del cabal del Ter aigües avall del sistema d'aquests embassaments.

La plataforma Aigua és Vida promou la gestió pública, participativa i transparent de l'aigua i defensa el compliment dels cabals de manteniment dels rius, prioritzant el valor de l'aigua per damunt del negoci, alhora també reivindica que es compleixen els cabals mínims.

LA XIFRA

70
per cent
del cabal del Ter que arriba als embassaments s'ha derivat cap a l'àrea metropolitana de Barcelona.

LA FRASE

L'encariment de la factura no s'ha fet per millorar el servei sinó per assegurar milions a l'empresa
Pau Masramon
Observatori del Ter–Ateneu Naturalista de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.