Medi ambient

Medi ambient

Un documental recordarà la lluita dels anys setanta per salvar els aiguamolls

El treball s'estrenarà a la tardor coincidint amb els 30 anys de la creació del Parc Natural dels Aiguamolls

Es finançarà en part amb un micromecenatge

El projecte documental Entre el cel i la terra. 30 anys d'Aiguamolls de l'Empordà és concebut com un retrat de la riquesa mediambiental d'aquest espai i, alhora, com un relat de la mobilització que fa 30 anys va permetre aturar-hi un projecte urbanístic i va forçar la creació del parc natural. La iniciativa del documental es deu a Sergi Moreno, productor de la pel·lícula Caracremada, i Tono Folguera, productor de cintes també guardonades com ara Balseros i Bicicleta, cullera, poma. Folguera dirigeix a quatre mans amb el documentalista David Fernández de Castro aquesta història de la qual el naturalista empordanès Jordi Sargatal és el protagonista destacat.

Els promotors i directors del documental, juntament amb Sargatal, van presentar ahir a Figueres el projecte i l'inici d'una campanya de micromecenatge que ha de permetre tancar el finançament d'aquest treball. El documental té un pressupost total de 100.000 euros i té el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), l'Ajuntament de Figueres, TVC, la Diputació de Girona i la Fundació Mascort.

Micromecenatge

Des d'ahir i fins a mitjan juny s'ha obert al públic una operació de micromecenatge a través de la plataforma Verkami. Amb aquesta participació de la ciutadania els promotors del documental confien que recolliran 12.000 euros per tancar el finançament. Segons s'explica en el projecte, els diners recollits es dedicaran principalment “a tecnologia que ens permeti veure el parc des d'un punt de vista desconegut fins avui, a viatges a l'estranger per buscar la mirada internacional que ens permetria trencar fronteres i descobrir que els aiguamolls són un referent a escala europea, i a assegurar una bona difusió de la pel·lícula”. El material del documental ja està rodant en un seixanta per cent i aquest estiu es dedicarà a la postproducció i al rodatge de les últimes imatges corresponents a la temporada d'estiu als aiguamolls.

“És la història dels joves que es van atrevir a desafiar el sistema preestablert. Combatent amb tota la seva valentia i el seu enginy, van aturar la destrucció del que amb el temps ha esdevingut una de les més grans reserves d'aus del sud d'Europa”, expliquen els promotors d'aquest documental que s'estrenarà a la tardor.

LES DATES

17.07.76
Jordi Sargatal publica un article a Presència que activa una campanya per a la defensa dels aiguamolls.
13.10.83
El Parlament
de Catalunya aprova per unanimitat la llei que declara els aiguamolls parc natural.

Set anys de mobilització

El punt de partida per evitar que es fes una segona Empuriabrava –més gran que la primera– als aiguamolls i per aconseguir la protecció d'aquest espai va ser un article publicat el 17 de juliol del 1976 a la revista Presència i firmat per Jordi Sargatal amb el títol Els aiguamolls de l'Empordà, amenaçats. A partir d'aquí es va activar una campanya per a la defensa d'aquest espai que duraria set anys, fins al 13 d'octubre del 1983, quan el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la llei que el declarava parc natural. Va ser una campanya amb molts actes divulgatius i de conscienciació, però també d'accions directes com ara ocupacions, querelles i plantades davant les màquines de la promotora Port Llevant, que en veure la magnitud que agafava el moviment de protecció dels aiguamolls, s'afanyava a tirar endavant les obres de construcció de la macrourbanització. L'administració les va fer aturar, per segon cop, l'estiu del 1978. La victòria, però, encara es faria esperar cinc anys més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.