ENERGIA
Desconnecten la subestació de Fonteta per ordre municipal
El consistori de Forallac acata la darrera interlocutòria que exigia que es complís la sentència judicial del 2012
La instal·lació s'ha precintat sense cap incidència en el servei
La subestació elèctrica d'Endesa a Fonteta va ser clausurada per decret municipal el dia 14 passat. L'equipament, que reforça la xarxa de distribució elèctrica als entorns de la Bisbal i Palafrugell, ha deixat de transformar i repartir corrent elèctric, com ha constatat el veí que va impugnar la tramitació urbanística de la instal·lació energètica.
L'alcalde de Forallac, Josep Sala (CiU), explicava ahir que ha acatat la darrera interlocutòria dictada, el 24 de maig passat, pel jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona. El titular del jutjat donava al consistori deu dies de termini per precintar la instal·lació, i un mes per iniciar l'enderroc, en compliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) del 3 de maig de l'any passat.
El consistori i Endesa havien plantejat incidents que impossibilitaven l'execució de la sentència. Deixant de banda els arguments legals, al·legaven que la direcció general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de Generalitat no autoritzava la desconnexió de l'equipament mentre no funcionés una subestació alternativa que garantís un bon subministrament als abonats que en depenen, fins a 85.000 en cas de necessitat.
De moment, el corrent torna a circular directament entre les subestacions de Juià i Palafrugell sense cap incidència, però Endesa i els responsables d'Energia temen que, amb les puntes de demanda previstes al juliol i l'agost al Baix Empordà –amb segones residències ocupades, hotels a ple rendiment i altes temperatures que facin disparar l'ús de l'aire condicionat–, hi pugui haver caigudes de tensió.
L'alcalde lamenta el “risc que hi hagi alguna apagada”, però argumenta que “no és problema del municipi”. L'ordre d'execució forçosa advertia l'alcalde que podia incórrer en un delicte de desobediència i amenaçava amb una multa de 50 euros per cada dia que trigués a acatar el mandat.
Dilluns, ple al poble
Respecte al desmantellament de la subestació, la interlocutòria també establia que, si no l'emprèn el municipi, “caldrà acordar l'execució subsidiària” de l'enderroc per part de l'administració de l'Estat. Sala ha convocat per dilluns un ple extraordinari per aprovar una resolució en què el municipi declararà la impossibilitat d'emprendre el desmantellament amb mitjans municipals, “ja que el pressupost municipal no pot assumir el cost de l'obra”.
Mentrestant, Endesa espera que el TSJC convalidi la llicència d'obres signada per l'alcalde l'agost del 2011, amb el planejament ja esmenat. El 2005, la comissió territorial d'Urbanisme havia donat llum verd a la subestació, sense exigir un pla especial. El document es va aprovar després de la denúncia, però el lletrat, Eduard de Ribot, sosté que caldria, per exemple, un estudi amb tres alternatives.
La Generalitat, Endesa i el consistori compten amb l'alternativa del trasllat, però amb el contrasentit que el solar ara ja té la qualificació i l'obra, un cop desmuntada, es podria tornar a aixecar al mateix lloc o al costat.