Medi ambient

En perill les infraestructures antiincendis de les Gavarres

Es busquen models alternatius i econòmicament sostenibles per garantir la qualitat de la prevenció

El Consorci de les Gavarres tem pel futur de les infraestructures antiincendis que hi ha al massís. La crisi econòmica ha provocat, segons els responsables de l'ens, una caiguda de les ajudes que rebien per gestionar i mantenir la seguretat i gestionar l'espai natural.

Aquestes infraestructures, consistents en tallafocs, franges netes als marges dels camins i zones de seguretat, tenen una vida útil de cinc anys. “Hem de trobar un model que ens permeti el manteniment de les infraestructures, que han d'ocupar un 10% de tot el territori, unes 2.800 hectàrees”, explica Oriol Armet, gerent del consorci.

Entre aquestes solucions n'hi ha que ja estan en treball, com per exemple l'acord que té el consorci amb el grup Èxit (un clúster de tres associacions que treballen amb persones en risc d'exclusió social). Èxit i el Consorci de les Gavarres han iniciat una campanya de recollida de fons entre grans empreses a fi d'obtenir finançament en concepte de responsabilitat social corporativa per fer la neteja del massís. Una altra mesura podria ser la promoció de la ramaderia dins les Gavarres. Aquesta actuació, però, està costant introduir-la per la poca tradició ramadera al massís (almenys en la quantitat que caldria perquè l'activitat servís per prevenir focs). Una solució apuntada pel consorci seria trobar un model per generar ocupació i negoci a través del manteniment de les infraestructures. “Ara per ara, no sabem com fer-ho, però hi estem treballant”, afirma Armet.

La situació actual, bona

Malgrat aquest crit d'alerta, el gerent del consorci diu que el desenvolupament del pla de prevenció d'incendis està al dia. “És dels pocs llocs de Catalunya on es pot dir”, assegura. El gerent atribueix el mèrit al treball conjunt que estan realitzant tots els actors implicats en la gestió i la seguretat del massís (consorci, Diputació, Bombers, agents rurals, el departament, les ADF...). Des de fa quatre anys, comparteixen la informació i les necessitats. “Gràcies a aquesta col·laboració, hem pogut elaborar mapes actualitzats, per exemple”, clou.

La presència humana a les Gavarres

Un dels factors que incrementen més el risc d'incendis a les Gavarres és la presència humana. Desenes de camins entren al massís. Dins l'espai viuen un miler de persones i els vint municipis del voltant sumen 300.000 habitants. L'accés és obert, però quan el pla Alfa, que determina el risc de focs, arriba a nivell 3, l'accés al massís es tanca. La darrera vegada va ser l'estiu passat.

Un certificat europeu de qualitat

El consorci ha impulsat que set finques del massís (1.600 ha) s'associïn per aprofitar el suro. La labor conjunta els ha permès obtenir el certificat de qualitat FSC, un certificat europeu que acredita la gestió sostenible des del punt de vista ecològic, social i econòmic d'un espai natural. La voluntat és estendre la iniciativa a més propietaris. Les sureres ocupen un 40% del massís.

JOSEP PERICH

“Hem estat al límit de l'abisme”

“Només podrem tirar endavant si disposem del mínim suport de les institucions i de la ciutadania”
“El pressupost és insuficient però la institució és àgil, proactiva i capaç de fer grans coses amb molt poquet”
Jordi Nadal

Fa dos anys que el president del consorci de les Gavarres va assumir el càrrec. Han estat uns anys en què les dificultats econòmiques han estat un autèntic maldecap per a la institució.

Quin pressupost tenen?
Aquest any es tancarà al voltant dels 410.000 euros.
És suficient per fer front a les necessitats de la gestió, preservació i desenvolupament del massís?
És totalment insuficient. Això no treu, però, que la institució sigui molt àgil, proactiva i capaç de fer grans coses amb molt poquet i penso que aquesta és la grandesa del Consorci de les Gavarres.
D'on provenen els ingressos?
Els últims anys, l'administració que més ha apostat pel Consorci ha estat la Diputació de Girona. No ha reduït les aportacions ordinàries i ha invertit molts recursos en la prevenció d'incendis, en la línia de subvencions que gestiona amb La Caixa. També hem de destacar l'enorme esforç dels ajuntaments, tot i l'escenari econòmic. El Departament d'Agricultura era fins fa poc la institució que feia l'aportació més important. No obstant això, als últims 3 anys la seva aportació ha baixat un 60 %, i ha deixat el Consorci al límit de l'abisme. Vàrem expressar al govern que la situació era insostenible i enguany ens aplicarà una retallada menor. Finalment, dos dels membres més importants del Consorci des de la seva creació, els consells comarcals del Baix Empordà i del Gironès, han decidit unilateralment deixar de fer aportacions. Aquest, per mi, ha estat el cop més dur d'encaixar des que vaig assumir la presidència.
La supervivència és el gran repte?
Sí, la supervivència i el rellançament del projecte institucional. Hem de trobar noves formes de finançament, reinventar-nos i trobar nous formats de gestió. Però el que és clar és que només ho podrem tirar endavant si disposem del mínim suport de les institucions membres del Consorci, i també de tota la ciutadania de les Gavarres.
Estan prou valorats, els consorcis?
Crec que la figura del Consorci de gestió d'espais naturals és una eina que és àgil, eficient, eficaç, innovadora, etcètera, perquè amb molt pocs recursos ha estat capaç de fer autèntiques meravelles. Crec fermament, que per la seva cintura i la capacitat d'adaptació als canvis, institucions com aquesta seran capaces de fer front a la crisi sempre que es respectin uns mínims de compromís institucional.

A mig mandat.
Josep Perich és alcalde de Flaçà i forma part del Consorci de les Gavarres representant el Consell Comarcal del Gironès. Va ser nomenat president del Consorci Gavarres el 14 de novembre del 2011 amb l'objectiu de continuar la gestió feta fins aleshores i rellançar la institució.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.