Medi ambient

MEDI AMBIENT

El debat sobre la planta de residus de Forallac arriba al Parlament Europeu

La diputada d'Europa dels Pobles-Verds demana a la Comissió Europea si el projecte respecta les normes comunitàries en ser a tocar dels Clots de Sant Julià

L'eurodiputada del grup Europa dels Pobles-Verds Ana Miranda –que representa els votants d'ERC– ha alertat la Comissió Europea sobre el projecte per construir una planta de tractament de residus amb una incineradora a Forallac, a pocs centenars de metres del jaciment arqueològic dels Clots de Sant Julià, declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN).

Segons ha publicat el Parlament Europeu, en una pregunta amb sol·licitud de resposta escrita, Miranda demana a la Comissió Europea (CE) si considera “que la ubicació de plantes d'incineració prop de zones d'interès natural i cultural respecta allò establert en la legislació europea”.

L'eurodiputada ha recordat també que “l'oposició social al projecte de Forallac ha estat important a la comarca del Baix Empordà”. A banda de la plataforma SOS Empordanet i el moviment ecologista de la demarcació, el desenvolupament del projecte també ha provocat l'aparició d'una nova entitat veïnal que s'hi oposa, l'Associació de Veïns i Fills de Forallac.

Tramitació aturada

El projecte, després que una resolució d'ICV-EUiA al Parlament instés el govern de la Generalitat a aturar-lo, està ara mateix en punt mort. La comissió d'Urbanisme de Girona va aturar al maig la tramitació dels dos expedients relatius a la construcció de la planta de tractament de residus i la incineradora.

El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, ho va atribuir a la duplicitat d'expedients, que feia recomanar que es repetís la tramitació com un únic projecte amb els canvis que s'havien anat incorporant sobre la marxa. De fet, el projecte de la incineradora s'havia arxivat perquè faltava documentació en l'expedient.

Urbanisme va comunicar també a l'Ajuntament de Forallac que per tornar a tramitar el projecte s'hauria de sotmetre un altre cop a informació pública, tot i que els terrenys on està prevista la instal·lació tenen la qualificació urbanística necessària des de la dècada dels noranta.

LA XIFRA

100.000
tones anuals
de residus podria arribar a tractar la planta, segons la sol·licitud de llicència dels promotors.

La UE vol limitar la incineració

La parlamentària d'Europa dels Pobles-Verds, alhora, ha advertit també de la falta de rendibilitat de les plantes de Catalunya i Mallorca, que “no estan funcionant al màxim de la seva capacitat”. En el cas de la incineradora insular, fins i tot, el Consell de Mallorca havia plantejat importar residus d'Itàlia, Irlanda o la Gran Bretanya.

Per aquest motiu, Miranda ha sol·licitat a la Comissió “com garantirà el seu compromís de limitar la incineració dels residus no reciclables per a l'any 2020, havent-hi a l'Estat espanyol incineradores infrautilitzades mentre es permet la construcció de noves plantes”. El projecte de Forallac preveia la crema de combustible derivat de residus (CDR) per produir energia, però els contraris al sistema alerten dels riscos dels fums per a la salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.