Medi ambient

MEDI AMBIENT

El govern frena en sec la planta de residus de Forallac

Rebutja la declaració d'impacte ambiental, i ara Servitransfer té un període de 15 dies per presentar al·legacions

Conclouen que pot afectar el paisatge, l'atractiu turístic i el patrimoni arqueològic

La Generalitat ha rebutjat la declaració d'impacte ambiental de la macroplanta de residus que l'empresa Servitransfer promou al terme municipal de Forallac. L'empresa disposa ara de quinze dies per presentar-hi al·legacions, però la declaració ja s'intueix com una estocada de mort al macroprojecte. De fet, mesos enrere la Generalitat ja va arxivar el projecte d'incineradora que estava projectada per al mateix espai perquè no van presentar la documentació complementària que se'ls reclamava.

La Ponència Ambiental ha acceptat per unanimitat el sentit desfavorable de la declaració d'impacte ambiental i ha emès una proposta de resolució de denegació de l'autorització ambiental de la planta.

En els arguments exposats per la direcció general de Qualitat Ambiental no es posa en qüestió el projecte, sinó la seva ubicació, ja que es considera que l'impacte ambiental de la planta de tractament de residus seria important.

Els arguments esgrimits per la Ponència Ambiental semblen contundents perquè considera que el projecte podria “comportar efectes significatius per al medi receptor si la gestió es porta d'acord amb les condicions descrites en l'estudi d'impacte ambiental”. Globalment, la Ponència ha considerat “crític l'impacte ambiental global del projecte per a la conservació i protecció del medi afectat i dels recursos naturals en l'emplaçament proposat”.

En concret, la Generalitat ha estimat una “pèrdua de la integritat i coherència de la unitat ambiental del paratge dels Ramals per la desnaturalització ambiental que s'hi produiria, a més d'una pèrdua de la integritat paisatgística”. També preveu l'argument de l'augment del “risc d'incendi forestal associat al règim d'explotació que es pot qualificar de sever si no s'engeguen mesures que poden fer inviable econòmicament el projecte”.

S'assegura en el dictamen que hi podria haver un “empitjorament de la qualitat de l'aire per l'increment de les pudors derivades del transport i de les operacions de tractament” i també preveuen un “impacte socioeconòmic negatiu per la depreciació econòmica associada a l'execució del projecte, que podria afectar els valors turístics de la zona”. S'hi explica també que seria possible l'afectació d'elements del patrimoni arqueològic del bé cultural d'interès nacional, com ara els Clots de Sant Julià, i ho sosté sobre l'asseveració que no s'han aportat documents que descartin aquesta afectació.

LA FRASE

És cert que aquest rebuig sembla definitiu, però no vull tirar coets abans d'hora
Maria Jover
MEMBRE DE SOS EMPORDANET

Satisfacció de SOS Empordanet

L'entitat proteccionista SOS Empordanet va saber ahir mateix la decisió de la Generalitat i no va poder amagar la seva alegria, tot i que es van abstenir de fer cap valoració aprofundida en no conèixer a fons la decisió de la Generalitat.

La membre de SOS Empordanet Maria Jover va admetre que ahir a la tarda mateix no tenien res més que la nota emesa per Territori i Sostenibilitat que havia arribat als mitjans de comunicació al migdia. “Ens reunirem aquesta setmana amb el nostre advocat i farem pública la nostra opinió. És cert que sembla definitiu, però no vull tirar coets”.

El portaveu de SOS Empordanet va anunciar una roda de premsa en els pròxims dies, en la qual expressaran les conclusions de la seva anàlisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.