Medi ambient

FRANCESC GIRÓ

ADJUNT A L'AGÈNCIA DE RESIDUS DE CATALUNYA

“A Àustria hi ha unes 500 petites plantes de tractament d'orgànic”

En l'Agència de Residus de Catalunya, Francesc Giró ha seguit i acompanyat el projecte que està a punt d'arrencar als cinc municipis de l'Alt Empordà.

Quins són els reptes del pla pilot que es vol fer a l'Alt Empordà?
No és una experiència estrictament única, n'hi ha alguna altra a Catalunya: l'objectiu és impulsar un tractament de bioresidus i de la fracció orgànica, proper al lloc on es generen aquests residus, de la manera la més senzilla possible i amb un cost mínim d'explotació. Això només és possible si tenim residus de qualitat (bàsicament les restes de la preparació del menjar i vegetals), que permeten obtenir al final un compost de qualitat.
És un model que s'inspira en experiències d'altres països?
En països del nord d'Europa, i concretament a Àustria, on hi ha unes 500 plantes de tractament, petites però que en conjunt tracten 1,3 milió de tones i que fan una bona feina. El tractament en petites plantes de proximitat significa menys transport i menys CO2, i a Àustria és el sector agrícola que desenvolupa aquestes petites plantes i que d'alguna manera gestiona els seus residus i al final obté un compost que utilitza pels seus conreus, i tanca un cercle. És un model que pot ser interessant per a l'Alt Empordà.
En quina mesura l'experiència d'aquests cinc pobles es pot ampliar a la comarca o al país?
L'Alt Empordà és una comarca amb dues realitats ben diferenciades: hi ha una part més rural i una part de municipis més importants, costanera, amb una incidència del turisme més forta i nuclis amb una població que es pot multiplicar per quatre en funció del període de l'any. Tot plegat genera comportaments diferents i necessita solucions diferents. No hi ha una solució única, les petites estructures poden conviure amb grans plantes de compostatge. Si els pobles petits poden fer-ho, nosaltres els hem d'acompanyar.
El compost final es vendrà?
El que és clar és que el compost que s'obté té molt de valor; té un gran valor pels elements que integra i que habitualment es compren amb els fertilitzants tradicionals, que poden costar entre 30 o 40 euros per tona. El compost també té un alt valor per la matèria orgànica que aporta als nostres sols i que necessitem. Si en aquest cas es vendrà o no, no és el més important, perquè ens podem morir d'èxit: cal tenir en compte que estem parlant de petites quantitats que es generaran al fina. Del que es tracta de que funcioni bé i que la gent ho pugui veure; hi ha un aspecte demostratiu en aquest projecte, es tracta de ser transparent, de fer pedagogia i balanç.
Quan arrancarà?
El compromís és ferm des de l'any 2011. La posada en funcionament és imminent, la nova planta que s'ha de fer és una petita estructura; pot començar a final d'any o bé al principi del 2014, en funció dels últims tràmits administratius que a hores d'ara encara queden pendents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.