Medi Ambient
Espadaler vindrà a calmar els ànims dels alcaldes
El conseller d'Interior es reunirà amb alcaldes de l'Empordà per parlar del polèmic informe sobre els focs
El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, aprofitarà la seva presència a l'Alt Empordà divendres per reunir-se amb els alcaldes empordanesos que durant aquests últims dies han reaccionat al polèmic informe sobre la gestió dels focs de l'Empordà, i intentar calmar els ànims. La vinguda del conseller Espadaler a l'Empordà serà el segon intent de la conselleria en una setmana de reconciliar-se amb el territori arran del malestar que va provocar dijous la presentació de les conclusions d'aquest informe. El primer a respondre va ser Jordi Aurich, director general de Protecció Civil, que diumenge va admetre que les deficiències en la gestió dels incendis del 2012 no són atribuïbles només als ajuntaments i que Interior reconeix part de culpa pel que fa a mancances durant els focs.
17.000 euros
El cap del departament va elogiar la resposta que van tenir els municipis afectats afirmant que “no hi ha cap crítica als alcaldes”. Fonts d'Interior també van confirmar ahir que el cost d'aquest informe, que va encarregar Felip Puig quan era conseller d'Interior, és de 17.000 euros, tal com avançava ahir aquest diari, que recollia unes declaracions de l'alcalde de Darnius, Eduard Payrà. Payrà és un dels pocs edils que, segons afirma, han tingut accés a alguns fragments de l'informe de l'Institut Cerdà i és també un dels que s'han mostrat més indignats per un informe que apuntaria als alcaldes i exculparia Interior a l'hora de buscar deficiències en aquella gestió.
L'Institut Cerdà defensa la qualitat del seu treball
L'institut Cerdà, organisme que ha elaborat l'informe sobre la gestió dels focs, considera que les crítiques provinents de la premsa i d'alguns alcaldes sobre la qualitat del seu treball responen a una mala interpretació del document. “En cap moment s'afirma que la gestió d'Interior fos immaculada ni es critica els ajuntaments”, diu Daniel Ortiz, director de relacions institucionals i comunicació de l'entitat. Segons Ortiz, l'estudi se centra a analitzar els aspectes relacionals en la gestió d'aquella emergència i assenyala possibles millores pel que fa a quatre sectors que hi van intervenir: l'administracions, la població, les empreses de serveis i els mitjans de comunicació. “No es fan distincions entre les administracions; algunes millores s'hauran de fer des dels ajuntaments, d'altres des de la conselleria i d'altres s'hauran de fer conjuntament”, assegura Ortiz. Paradoxalment, a l'hora de demanar l'informe complet, el Departament d'Interior redirigeix la petició d'aquest diari cap a l'Institut Cerdà, i l'institut respon que aquesta decisió depèn del Departament d'Interior, que és qui va encarregar l'estudi.