Medi ambient

MEDI AMBIENT

El turó de Montcada s'habilita per a una apertura imminent

Les obres ja han començat i s'obrirà al públic el pròxim 17 de novembre

Fins ara l'explotava una planta de ciment

El turó de Montcada serà un espai visitable a partir del 17 de novembre, quan s'obrirà un itinerari senyalitzat amb un recorregut de 273 metres per aquesta muntanya amb vistes a l'àrea metropolitana i al Vallès. Lafarge, l'empresa de ciment propietària de bona part dels terrenys, ha començat l'adequació d'aquesta zona verda per tal d'acostar-la als ciutadans.

El projecte es du a terme també amb la participació de l'Ajuntament de Montcada i Reixac i el Parc de Collserola, del qual forma part el turó des del 2011. En la primera fase del projecte, a banda de la senyalització de l'itinerari i l'adequació d'una pista forestal d'uns dos quilòmetres i mig per recórrer l'entorn, també hi ha prevista la construcció d'una bassa per a amfibis, l'habilitació d'una zona d'esbarjo a la font de la Mitja Costa i la creació d'un mirador a Barcelona.

Aquesta primera fase ja està en execució i està previst que finalitzi quan acabi l'any. Lafarge hi ha invertit 134.000 euros. La segona fase del projecte s'iniciarà a la primavera del 2014 i inclourà la creació d'una aula per mostrar la natura de la zona, un punt per a l'observació d'aus i miradors cap a la pedrera i el Vallès. La tercera i última fase, ja a la tardor de l'any vinent, inclou la restauració morfològica de la zona minera i la reforestació del terreny.

Un cop que estiguin acabades totes aquestes actuacions, l'Associació per a la Conservació de l'Entorn i la Recerca (ACER) serà l'encarregada de custodiar el parc, gràcies a un conveni que se signarà pròximament amb Lafarge. A més, ACER portarà a terme treballs d'investigació sobre la flora i la fauna de la zona, com ara el seguiment de la població de papallones que habita al turó. Durant la preparació del projecte s'han elaborat diversos estudis per tal de comprovar la seguretat d'algunes parets del turó, i és per això que s'ha decidit tancar un mirador i posar tanques a les zones on es considera que no és segur accedir-hi.

El director de Lafarge a Montcada, Vicente Pedro, es va mostrar satisfet que el turó pugui tenir “una segona vida millor de la que tenia”.

LA XIFRA

180
hectàrees
és l'extensió del turó de Montcada, que forma part del Parc de Collserola des del 2011.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia