Els vigilants de la costa
Els excursionistes i banyistes que passegin per la zona dels Colls, al Garraf, es trobaran amb tres agents que els informaran del valor ambiental de l'espai i que vetllaran per protegir-lo
L'espai natural dels Colls i Miralpeix, a la costa del Garraf, té des de fa uns dies tres aliats per combatre la desinformació general que hi ha sobre una zona de gran valor natural, declarada lloc d'importància comunitària i zona de protecció especial per als ocells, i integrada dins de la Xarxa Natura 2000. Es tracta de tres vigilants ambientals que durant els mesos d'agost i setembre s'encarregaran de recórrer els camins que uneixen Vilanova i la Geltrú i Sitges per la costa donant informació als visitants de les característiques de l'entorn, però sobretot vetllant per la protecció de l'espai. És una zona on la presència d'excursionistes és habitual durant tot l'any, però a aquests, durant l'estiu, s'hi sumen els centenars de banyistes usuaris de les cales de la comarca.
Els vigilants dels Colls atendran les consultes dels ciutadans durant aquests dies, però també controlaran les infraccions que es facin a la zona, localitzant igualment punts conflictius com poden ser abocadors il·legals, zones d'acampada o focs furtius.
La iniciativa forma part d'una experiència pilot d'informació ambiental que impulsa el Consorci dels Colls i Miralpeix dins del programa d'educació ambiental de recerca de dades de l'Observatori del Litoral, ja que els tres informadors aprofitaran les rutes per fer un inventari de l'estat dels camins i senders, així com de la flora i la fauna de l'espai. I és que la costa del Garraf és una àrea d'especial rellevància per a l'alimentació de les comunitats d'ocells marins del delta del Llobregat, del delta de l'Ebre i, fins i tot, de la baldriga mediterrània que cria a les Illes Balears, i també és una àrea important per als ocells de descans en els períodes migratoris. De fet, l'Observatori dels Colls, que es va constituir l'any passat, s'encarregarà de l'elaboració d'informes periòdics sobre l'entorn natural que permetin avaluar-ne l'estat al llarg del temps i desenvolupar projectes tècnics relacionats amb la gestió integrada del litoral. A més, la intenció del Consorci és establir vincles amb l'Observatori del Litoral, liderat pel Consorci El Far i Barcelona Regional, que té com a àmbit de treball el litoral de la regió metropolitana de Barcelona.
Inicialment, els informadors seran presents als Colls els divendres a la tarda i els dissabtes i diumenge al matí, i tindran com a punts de referència el Museu del Mar a Vilanova i el Centre d'Estudis del Mar a Sitges.
L'anella verda entre mar i muntanya
Els espais costaners dels Colls i Miralpeix, la platja Llarga i el delta del Foix connecten per mitjà del riu Foix, la riera de Ribes i altres torrents amb els espais naturals protegits del Parc del Garraf, el Parc d'Olèrdola i el Parc del Foix, formant el que es considera la veritable anella verda de la comarca. Es tracta d'espais d'alt valor ambiental, espais forestals arran de mar amb garrigues, brolles, pinedes, matollars; un patrimoni geològic de costa abrupta amb platges, cales, coves, esquerdes, falles, penya-segats, amb espais de dunes i canyissars a la desembocadura del Foix, i uns fons marins d'elevat interès amb les praderies de posidònia oceànica, una zona actualment protegida.