Medi ambient

MEDI AMBIENT

SOS Empordanet vol el trasllat de la deixalleria de Forallac

L'entitat recorda que la planta comarcal de transferència de residus està dins de l'entorn protegit del jaciment dels Clots de Sant Julià

El Consell no hi tanca la porta, però ho veu difícil en el context actual

L'entitat ecologista SOS Empordanet, un cop guanyada la batalla contra el projecte de planta de tractament i triatge de residus a Forallac, ha anat un pas més enllà i reclama el trasllat de la planta de transferència existent, situada dins del perímetre de protecció que Patrimoni ha aprovat al voltant del Bien Cultural de Interés Nacional (BCIN) del jaciment dels Clots de Sant Julià.

La planta de transferència opera des del 1998 i la concessió, en mans de l'empresa Servitransfer, preveu que els habitants de Forallac la puguin fer servir com a deixalleria municipal. SOS Empordanet, però, considera que amb el perímetre de protecció definit ara és “el moment oportú” per traslladar la instal·lació a “un de tants polígons o procedir al seu desmantellament, ja que per densitat de població Forallac no té la necessitat d'aquest tipus de deixalleria”.

Interès comarcal

El responsable de Medi Ambient del Consell Comarcal del Baix Empordà, el socialista Xavier Rangel, admet que la proposta de trasllat “es veu de manera positiva” des de l'òrgan, ja que, a banda del perímetre protegit, l'accés dels camions a la planta des de la C-66 és millorable. Però també deixa clar que la solució seria complicada. Per Rangel, caldria trobar un solar alternatiu de titularitat pública, per abaratir costos, i finançament per a l'obra, supeditat a l'agència catalana de residus (ARC).

L'altra opció suggerida pels detractors de la planta seria allargar la nova concessió de residus perquè el futur adjudicatari amortitzi el trasllat de l'equipament a un altre indret. Rangel, però, explica que els canvis en la gestió de les deixalles –que s'encarirà força d'aquí a 2016– i la incertesa sobre el futur dels consells comarcals imposen una concessió a un màxim de dos anys.

El parer de l'alcalde

Finalment, l'alcalde de Forallac, Josep Sala (CiU), opina que “la declaració del perímetre protegit, en si, no prohibeix explícitament res: ni la planta ni l'opció de plantar vinyes en un terreny adjacent”. I creu que qualsevol decisió dependrà de la disponibilitat econòmica del consell.

Sala admet també que la vella planta de transferència és millorable i fins ara ha funcionat a mig gas, però recorda que si els residus de la comarca s'han d'abocar a Lloret, el seu ús es multiplicarà per aglutinar petits volums d'escombraries dels pobles i optimitzar-ne el transport en grans camions cap a l'abocador, tot estalviant costos de desplaçament. Per l'alcalde, aquest era un argument per construir una planta nova de triatge a la zona, que “hauria abaratit” la gestió dels residus del Baix Empordà.

LA XIFRA

2
anys
és el termini del nou contracte comarcal de gestió de residus, insuficient per amortitzar una planta nova.

LA DATA

01.01.16
Les poblacions
del Baix Empordà pagaran tot el cost del transport de deixalles a Lloret, fet que encarirà el servei.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia