medi ambient
El Ter millora a Vilallonga amb la nova depuradora
L'ACA posa en marxa les estacions de tractament d'aigües construïdes fa mesos
Falta connectar-hi nuclis
L'Agència Catalana de l'Aigua ha posat en servei la depuradora de Vilallonga de Ter i va completant la xarxa d'estacions de tractament d'aigües residuals del Ripollès. De fet, l'ACA està posant en marxa les depuradores que ja fa uns quants mesos que tenia construïdes, però no en servei, com el cas de la de Font-rubí, al municipi de Camprodon, inaugurada a principi d'aquest any 2013, un any després d'estar enllestida.
La depuradora de Vilallonga ha tingut un cost de 660.000 euros. És de tipus biològic amb eliminació de nutrients, dissenyada per tractar un cabal de 300 metres cúbics al dia. També s'ha desenvolupat una xarxa de col·lectors amb una extensió de 200 metres. No obstant això, falta connectar-hi els nuclis d'aquest municipi de Tregurà, la Roca i Abella.
L'aigua tractada es retorna al riu Ter, fent possible una reutilització indirecta que contribueix a mantenir el seu cabal ecològic i l'aprofitament per a usos urbans, agrícoles i industrials aigua avall.
Aquesta és la quinzena estació depuradora en servei al Ripollès, juntament amb les plantes de Camprodon, la ja citada de Font-rubí (Camprodon), Nevà (Toses), Núria, Ogassa, Pardines, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries, Setcases i Vallfogona de Ripollès.
El programa de sanejament d'aigües residuals urbanes té l'objectiu de completar i millorar el sanejament de tota la població catalana. A data d'avui, les depuradores existents a Catalunya garanteixen el sanejament de més del 95 per cent de la població catalana.