medi ambient
Niu de vespes asiàtiques localitzat i sota control al Mallol
Un veí segueix els insectes fins al vesper, que els agents rurals diuen que ja havien localitzat
S'eliminarà amb insecticides, però podria haver-hi més nius
El van buscar durant setmanes i amb diverses tècniques i instruments, però no el van trobar. Ara, han localitzat el niu de vespes depredadores asiàtiques (Vespa velutina), que maten les abelles autòctones, molt a prop del veïnat Nou a uns 500 metres d'on els agents rurals van buscar-lo el mes d'agost passat. El president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, ha explicat que, dimarts passat, li va comunicar la troballa un veí que va tenir la paciència de perseguir els exemplars que devoraven el raïm del seu hort. Fonts dels agents rurals, no obstant, mantenen que van ser ells els que van trobar el niu dilluns passat, després de tres setmanes d'anar acotant la zona amb trampes. Segons aquestes fonts, no ho van voler fer públic fins a eliminar-lo per no alarmar els veïns, ni atraure-hi badocs.
Aquest vesper es troba en una roureda del puig del Mallol a tocar d'uns camps de conreu. Té la forma d'una bola de grans dimensions – més de 60 centímetres d'alt per 40 d'ample–, està situat en un roure a 28 metres del terra i es calcula que conté unes 60.000 vespes. Segons Noguer, a les vespes asiàtiques els agraden els ambients frescos i humits; per això el niu no ha estat visible fins que han començat a caure les fulles del bosc on és.
Àngel Noguer ha explicat que, segurament, hi deu haver més nius d'aquest tipus de vespa a la zona, perquè de cada vesper surten entre 70 i 200 vespes mare que fan els seus propis nius, i més aquest any, que les temperatures càlides s'han allargat fins a bona part de la tardor. Això, no obstant, no se sabrà fins la primavera vinent. Per això, ha avançat que estan pendents de reunir-se amb Medi Ambient per establir una estratègia, no ja per eliminar aquestes vespes, sinó per controlar-les mitjançant la col·locació de trampes amb hormones i altres agents químics que les atrauen.
El Departament d'Agricultura ha informat que es tracta del primer niu on s'actuarà per testar les millors tècniques d'eliminació i, alhora, extreure informació sobre el comportament de l'espècie. Segons aquest departament, aquestes tasques es duran a terme la setmana vinent, ja que no hi ha risc de propagació.
En aquest sentit, el president dels apicultors gironins hi ha afegit: “Al País Basc i a l'Estat francès, els injecten insecticides i marquen els arbres per saber que s'hi ha actuat. Aquí, encara ningú no ens ha dit res sobre com ho faran, ni quan, tot i la urgència d'aturar aquesta espècie”, ha sentenciat.