Medi ambient

La planta de Lloret s'obre un any després d'acabar-se

La negociació amb els municipis del Gironès i el Baix Empordà fa ajornar la posada en funcionament

Durant dos anys tindran bonificacions per portar-hi la brossa

La planta començarà el període de proves al gener

El conseller Santi Vila inaugura la planta de triatge de residus

Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, va inaugurar ahir el centre de tractament de residus de Lloret de Mar. L'obertura institucional de la gran planta de triatge –que ha tingut un cost d'uns 42 milions d'euros– es va fer ahir, més d'un any després d'haver-se acabat, però amb l'equipament encara aturat. L'inici de l'activitat es va preveure per a l'octubre, però finalment encara no s'ha posat en marxa. El motiu ha estat un nou retard en l'acord pel conveni –signat finalment ahir– per garantir que es rebrà la brossa suficient perquè la planta pugui treballar a ple rendiment: 115.000 tones.

Segons el conveni, que té una vigència de quatre anys, Lloret rebrà els residus de la comarca de la Selva, però també d'alguns municipis del Gironès –la dotzena que tenen les competències d'escombraries delegades al Consell Comarcal del Gironès– i del Baix Empordà –només a l'hivern. En el text, es recull que els dos primers anys se'ls aplicarà un descompte que equipararà el preu de portar la brossa a Lloret amb el de l'abocador de Solius, on fins ara va la majoria. A partir del 2016, però, es perdrà aquesta bonificació i s'acabarà traslladant al ciutadà la diferència del preu. Alguns alcaldes d'aquestes comarques van fer arribar el seu malestar per la possibilitat d'haver d'incrementar les taxes d'escombraries l'any abans de les eleccions municipals. Amb aquest acord, però, es retardarà el possible increment a després dels comicis locals.

La rebel·lió també es va viure al si de la comarca de la Selva. El Consell Comarcal no es va avenir a portar el rebuig a Lloret si aquesta ciutat no accedia a portar les deixalles orgàniques a la planta comarcal de Santa Coloma. Lloret ho va acceptar.

La negociació ha estat molt llarga i ha provocat que el centre encara no estigui en funcionament. La nova data és el 2 de gener, quan entrarà en període de proves amb la brossa de la Selva. Progressivament, s'hi anirà incorporant la de municipis de les altres comarques.

“Dia històric”

En l'acte d'ahir, però, es van aparcar els retrets i es va parlar de “dia històric”, “alegria” i “satisfacció”. El conseller va agrair la “generositat” de totes les parts. “Avui és un dia d'alegria perquè un projecte ambiciós acaba bé i fem un salt important en la qualitat de la gestió dels residus”, va assegurar Vila.

Joan Català, president del Consell Comarcal del Baix Empordà, va assegurar: “Acceptem de bon grat poder venir a aquesta planta de pretractament de Lloret i deixar el procés d'abocar directament a l'abocador.” Ho va justificar per criteris mediambientals: “Cal afrontar a curt termini nous plantejaments a l'hora de fer els tractaments de residus.”

El seu homòleg al Gironès, Jaume Busquets, sí que va criticar la “planificació”, ja que es va calcular que la planta podria subsistir només amb la brossa de la Selva. Busquets va parlar de signatura “agredolça”: “No crec que les escombraries de Flaçà hagin d'anar a Lloret.”

Entenem que cal una gestió que mediambientalment sigui més sostenible; per tant, acceptem de bon grat poder venir a la planta de Lloret
Joan Català
President del consell comarcal del baix empordà
En ple segle XXI no val tirar les escombraries en un forat; és un pas important en matèria de medi ambient
Romà Codina
Alcalde de Lloret de Mar
És una signatura agredolça, perquè trobo a faltar una mica de planificació al territori; no és normal que les escombraries del Gironès vagin a Lloret
Jaume Busquets
Pres. cons. comarcal del gironès
Avui és un dia d'alegria perquè un projecte ambiciós acaba bé i fem un salt important en la qualitat de la gestió dels residus
Santi Vila
Conseller de Territori i Sostenibilitat

Replantejament pel projecte previst a Girona

El conveni signat ahir no afecta els municipis que treballen amb altres plantes de gestió, com ara l'abocador de Solius (Santa Cristina d'Aro, Castell-Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Calonge i Llagostera) o la incineradora de Campdorà (Girona, Salt i Sarrià de Ter). Tot i això, el fet que diversos municipis del Gironès portin les deixalles a Lloret suposa un replantejament important per al projecte que estava previst a Girona per a una planta de triatge. El tripartit havia planificat un projecte valorat en 170 milions d'euros que va aturar-se pels evidents problemes de finançament. La planta es projectava a Campdorà i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ja va dir que no es faria en aquell indret. Ara, la nova planta a Lloret i la inversió de 25 milions d'euros per adaptar la incineradora de Campdorà fa preveure que la nova planta es repensi i es redimensioni. Això sí, aquesta inversió important pot suposar que la incineradora es mantingui durant més anys del previst, quan l'anterior projecte preveia desmantellar-la en el moment en què estigués la nova planta de triatge. El primer tinent d'alcalde de Sostenibilitat, Jordi Fàbrega, explicava, però, que seguien treballant en aquest àmbit “per buscar solucions des del punt de vista municipal”. Jaume Busquets, president del consell comarcal del Gironès, es va desmarcar de l'antic projecte per Campdorà: “No penso que sigui la millor opció.” Considera que la planta prevista “és molt desorbitada, com ho és la de Lloret” i va demanar una “planificació més real”.

D.V.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia