Segon cop judicial contra el mapa eòlic
El TSJC dóna la raó a l'Ajuntament de Figueres en el recurs que va presentar contra el pla eòlic aprovat pel govern el 2010
La decisió a la sentència s'afegeix a la que ja havia emès arran d'un recurs de Salvem l'Empordà
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha emès dues sentències gairebé idèntiques, que tomben el mapa eòlic aprovat el 2010 pel govern de la Generalitat. Si dijous es feia públic que l'alt tribunal donava la raó a les entitats ecologistes Salvem l'Empordà i ARA l'Albera, ahir l'Ajuntament de Figueres anunciava que també ha guanyat el recurs contenciós que va presentar contra el pla eòlic del govern. Per tant, és el segon cop judicial que rep l'acord de govern que va aprovar les set zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de parcs eòlics, entre elles l'Alt Empordà, tot i que actualment ja no està en vigor.
En les dues resolucions, el tribunal considera que la Generalitat no va respectar la directiva europea sobre avaluació ambiental, així com les legislacions estatal i catalana.
L'Ajuntament de Figueres va acudir als tribunals després que el govern desestimés el recurs de reposició que s'havia presentat i que s'esgotessin totes les vies administratives per aturar-lo. El consistori recorda que la normativa que ha ara s'ha anul·lat també eliminava la possibilitat que Figueres pogués apostar pel desenvolupament d'energia eòlica dins del municipi.
L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va declarar ahir: “Reafirmem el compromís de la ciutat de Figueres en el desenvolupament de les energies renovables entre les quals l'eòlica, però sempre que estiguin en llocs adequats i sense impacte ambiental. Per això el 2010 vam encapçalar la redacció d'un pla per ordenar la implantació de parcs eòlics a l'Alt Empordà. Un pla que es va redactar amb el màxim consens dels ajuntaments, el CCAE, i el CILMA, de la societat civil i les entitats ambientalistes de la comarca.”
En aquest sentit, Felip recorda que la comarca tenia una proposta pròpia que va ser ratificada pels alcaldes de la zona i que no va ser escoltada pel llavors govern tripartit. “Va ser molt sorprenent que en un tema tan sensible com la implantació de parcs eòlics, la Generalitat no tingués en compte el pla redactat pel territori”, deia. I hi afegia: “Esperem que ara, després d'aquesta sentència, la nova proposta de planificació de la zona de desenvolupament prioritari de l'Alt Empordà es basi en el treball fet des del territori de la mà de tots els municipis, el CCAE, i el CILMA.”
Precisament, sobre el paper de Figueres en la tramitació del mapa eòlic va parlar ahir la portaveu de Salvem l'Empordà, Barbara Schmitt, que es pregunta “com explica l'Ajuntament que l'anterior alcalde, Santi Vila, fos qui presentés aquest contenciós “i que ara formi part d'un govern que ha tirat endavant el mateix pla”. Salvem l'Empordà entén que “formant part del govern podia haver ajudat a promoure la proposta que va sortir de la comarca”.
L'entitat ecologista considera que les dues sentències del TSJC reafirmen la seva tesi. La portaveu creu que el pla vigent actualment encara presenta llacunes” i confia que també guanyaran el contenciós presentat contra el segon mapa eòlic.
L'Alt Empordà, exclosa del pla
El mapa eòlic aprovat el 2010 i que ha estat tombat per l'alt tribunal català, actualment no està en vigor. Per tant, la sentència no té cap efecte jurídic, segons fonts del govern de la Generalitat. Aquell pla no és vigent precisament perquè el TSJC ja va emetre una suspensió cautelar el 2011 en què advertia que faltava l'avaluació ambiental. Llavors, el govern va fer un segon pla, molt semblant al de 2010, que afegia les peticions del tribunal, i en què també excloïa l'Alt Empordà del desenvolupament eòlic. Ho va fer perquè hi havia hagut l'incendi que va afectar més de 10.000 hectàrees i el govern volia determinar si es podia instal·lar molins de vent en una zona cremada. De moment, continua igual i per tant per ara no es poden instal·lar aerogeneradors.