Medi ambient

Es presenten al·legacions a Elx contra el Pla del Palmerar

Es demana que els horts de palmeres s'equiparen amb els espais naturals protegits

El coordinador de Medi Ambient de Compromís per Elx, Vicent Sansano, ha explicat que han presentat diferents al·legacions al Pla Especial de Protecció del Palmerar en les que reclamen que s'augmente la protecció dels horts i es detallen diferents mesures que en el text vénen recollides de manera molt genèrica.

Sansano ha afirmat que es tracta de propostes que s'hi formulen des de Compromís per Elx per assegurar la conservació d'un dels patrimonis naturals més importants i que necessita d'una especial voluntat política per a ser mantingut en bones condicions davant les pressions urbanístiques.

En aquest sentit, el coordinador de Medi Ambient ha assenyalat que “el PEP del Palmerar ha de deixar ben clara la prohibició d'edificar en cap hort, doncs en cap cas s'ha de permetre l'ampliació de les dotacions existents o la construcció de noves dependències, al temps que s'ha de concretar què són construccions de caràcter provisional o efímer, ja que aquestes només podrien existir de manera molt excepcional”.

L'opinió més generalitzada és que resulta bàsic que els horts de palmeres tinguen la mateixa protecció efectiva que els espais naturals protegits, de manera que no se permeten més activitats que les estrictament encaminades al manteniment de l'estructura dels horts i de les palmeres i a potenciar les activitats que li són pròpies.

Així doncs, és fonamental també elaborar un pla de recuperació gradual dels horts i la seua transformació en l'espai agrícola que tingueren en el seu dia, a més de incloure una ordenació de l'ús públic dels horts amb programes d'educació ambiental i etnogràfica i el foment del palmerar a les àrees de creació de noves dotacions públiques.

El coordinador de Medi Ambient ha ressaltat, al mateix temps, “que hem al·legat contra la diferenciació que s'estableix al PEP entre els horts del casc urbà inclosos al catàleg de l'UNESCO i la resta, ja que tots els horts del casc urbà haurien de formar part d'una mateixa unitat paisatgística i estar regits per la mateixa normativa urbanística”.

Vicent Sansano ha apuntat també que reclamen que aquest PEP garantisca la restauració de l'ecosistema agrícola dels horts, amb els conreus tradicionals, les xarxes de reg, els partidors o els tallamars, entre altres, ja que és aquí on resideix el valor destacat per la UNESCO en la seua declaració de Patrimoni de la Humanitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia