Medi ambient

MEDI AMBIENT

L'entorn dels Clots de Sant Julià, intacte

El govern hi manté la finca de la planta de residus de Forallac, que no podrà créixer

El govern de la Generalitat ha desestimat el recurs que el Consell Comarcal del Baix Empordà havia interposat contra la delimitació de l'entorn de protecció del jaciment arqueològic dels Clots de Sant Julià, a Forallac, i n'ha confirmat la declaració com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). D'aquesta manera, el perímetre protegit inclourà finalment la totalitat de les finques proposades pel Departament de Cultura i tots els terrenys de l'empresa Servitransfer, com també la parcel·la on des de 1998 funciona l'actual planta de transferència de residus, que l'empresa gestiona per encàrrec del Consell Comarcal.

L'entitat SOS Empordanet, que s'oposava al projecte d'una gran planta de tractament a tocar de la instal·lació, va defensar la integritat de la zona de protecció, a escassos centenars de metres del jaciment. L'advocat de l'associació, Eduard de Ribot, argumenta que, segons la resolució de la Generalitat, “ni l'ampliació de la planta existent ni la construcció de la que es va projectar són viables”. L'entitat confia que la declaració de BCIN barrarà el pas a projectes similars.

El Consell volia blindar la planta actual

El ple del Consell Comarcal havia aprovat el recurs el desembre passat amb els vots de CiU, el PSC, el PP i Tots per Sant Feliu. El president, Joan Català, justificava que els terrenys de la planta, tot i la proximitat, no tenen cap valor arqueològic, i que la protecció dels Clots no havia d'hipotecar la viabilitat del servei. Els dos conseller d'ICV es van abstenir, mentre que els sis d'ERC hi van votar en contra. Tots dos grups van insistir que el perímetre no impedia l'activitat, malgrat que des de SOS Empordanet voldrien que la planta es traslladi a una altra ubicació i la nau es reconverteixi en un centre d'interpretació del jaciment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia