Medi ambient

L'ajuntament d'Almenara pretén obrir un restaurant en la Casa dels Anglesos

La Marjal i els Estanys d'Almenara és la zona humida més extensa de la província de Castelló i una de les més importants pels valors naturals que atresora. Catalogada com a Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d'Interés Comunitari (LIC), actualment este aiguamoll i els seus estanys aspiren a formar part de la llista Ramsar de zones humides d'importància internacional.

Durant els darrers anys, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient han restaurat, amb el cofinançament de la Unió Europea (855.000 euros), la Casa dels Anglesos per al seu ús com a Aula de Natura i Centre d'Interpretació dels Estanys d'Almenara.Tanmateix, l'ajuntament d'aquesta localitat en lloc de posar en marxa esta infraestructura amb el seu ús original vol obrir primer un restaurant.

Segons el projecte original, la Casa dels Anglesos, com a Aula de Natura i Centre d'Interpretació, comptava amb un servei complementari de bar. Però, tan reduït que no disposava ni de cuina. Per això, per als grups ecologistes que fan la denuncia, “resulta inacceptable que l'Ajuntament d'Almenara renuncie a posar en marxa primer l'Aula Natura i el Centre d'Interpretació i en el seu lloc vulga obrir abans un restaurant, que no un bar, en la Casa dels Anglesos. Més encara si tenim en compte que dins de la Casa dels Anglesos només hi ha espai per a un restaurant si es reduïx la superfície destinada originalment a l'Aula de Natura i el Centre d'Interpretació”.

Impacte ambiental

L'altra possibilitat és fer una terrassa fora de la Casa dels Anglesos (amb el seu corresponent impacte sobre la fauna i flora...). Però, tant una opció com l'altra són del tot prescindibles, ja que l'oferta de bars i restaurants en la zona està completament coberta per la resta de negocis d'este tipus que podem trobar, per exemple, en la platja d'Almenara o en el propi nucli urbà d'esta localitat.

Per a Acció Ecologista - Agro, l'ús de la Casa dels Anglesos com a restaurant “és l'últim abús contra la nostra natura que ha impulsat l'Ajuntament d'Almenara en els Estanys”.

Connivència amb la Conselleria

Però, per desgràcia, no és l'únic. Este consistori permet, amb la connivència dels serveis tècnics de la Conselleria de Medi Ambient, la pesca i la caça sense pràcticament cap tipus de control en els Estanys, fins i tot en espais públics restaurats amb itineraris i miradors ornitològics (650.000 euros de fons europeus).

Aquest desficaci arriba a tal extrem que, malgrat ser un lloc estratègic per a la conservació del samaruc (Valencia hispanica), en els Estanys s'organitzen concursos de pesca de perca americana (Micropterus salmoides). Aquest peix al·lòcton forma part del Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores i la seua presència és completament incompatible amb la del samaruc, un endemisme valencià que es troba en perill d'extinció.

Des d'Acció Ecologista-Agró, entitat que gestiona 60 hectàrees d'alt valor mediambiental en la Marjal d'Almenara i propietaris de l'Ullal dels Estanys, lamenten profundament els abusos que perpetra l'ajuntament d'aquesta localitat en esta zona humida, que està catalogada com a Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i com a Lloc d'Interés Comunitari (LIC), a més a més de comptar amb reserves de fauna silvestre i microreserves de flora.

Per això, emplacen a la Conselleria a intervindre i a regular correctament els usos d'aquesta zona humida en la normativa que actualment s'està redactant, amb motiu de la seua catalogació com a Zona d'Especial Conservació (ZEC). Demanen a la Conselleria que declare els Estanys d'Almenara, com a reserva de fauna silvestre, com a mínim en els terrenys que són de propietat pública i on s'han invertit fons de la Unió Europea per a la seua restauració ambiental i que pose en marxa ja el pla de reintroducció i conservació del samaruc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia