Medi ambient

Pineda fa dissabte de l'activitat il·legal a la Riera

L'Ajuntament avisa propietaris i llogaters dels espais agrícoles que si no regularitzen la situació seran sancionats

La zona amaga magatzems i gent que viu en caravanes i cabanyes

Al costat esquerre de la riera de Pineda de Mar, un espai agrícola de màxima protecció i restricció a l'hora d'urbanitzar, s'hi acumulen un bon grapat d'activitats il·legals que han proliferat en els últims anys. Arran d'un estudi en profunditat elaborat fa poc, s'ha recollit la situació real dels terrenys i l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament s'ha posat a treballar per ordenar-ho i posar fi a la impunitat de propietaris i de llogaters. Tècnics municipals han visitat una per una les parcel·les i han informat de les conseqüències econòmiques que es poden derivar si no s'adequa a la normativa l'activitat que allà s'hi desenvolupa. El regidor de l'àrea, Jordi Masnou (PSC), explica que en els terrenys “hi hem trobat de tot i la majoria de coses no estan permeses”. En aquest sentit, Masnou enumera construccions que sobrepassen amb escreix els barems de les cabanyes per guardar les eines agrícoles, magatzems de ferralla “i persones que han convertit les caravanes i les edificacions en el seu habitatge habitual”. Masnou recorda, en concret, que s'ha trobat una parcel·la subdividida en 52 subparcel·les.

En el comunicat que s'ha fet arribar a propietaris i llogaters se'ls reclama que presentin en un termini de deu dies la documentació sobre les finques. “Si no compleixen s'adverteix als amos de les parcel·les que podrien ser multats amb sancions que van dels 1.500 a l'1,5 milions d'euros”, ressenya el regidor, que afegeix que alguns d'ells ja s'han afanyat a anar a les oficines municipals. Un cop rebuda tota la informació, els tècnics tornaran a visitar la zona per comprovar in situ si s'han fet els deures i l'espai protegit recupera el seu estat natural.

“No volem posar fi a l'activitat agrícola que es du a terme a petita escala a la zona de la Riera, però sí que es fa imprescindible determinar-ne els límits”, assegura el regidor. D'altra banda, Jordi Masnou considera que aquesta endreça dels terrenys ha de tenir inclosa una millora en els passos i accessos a les finques que inclogui una homogeneïtzació de les tanques que les separen o de les barraques on es guarden les eines. “No s'imposarà un model estàndard, però tampoc es toleraran barbacoes d'obra ni que s'hi acabin celebrant comunions”, exemplifica.

Denúncies anteriors

Posar fi a l'activitat il·legal a la Riera de Pineda és un propòsit que fa anys que diversos partits polítics locals afegeixen als programes electorals amb uns resultats més aviat minsos. Jordi Masnou reconeix que la seva antecessora en el càrrec, Mònica Palacín (ERC), va iniciar un grapat d'expedients “però molts van caducar per manca de recursos humans per continuar amb el procés”. Des de la societat civil, a més, hi ha hagut campanyes constants en defensa d'aquest espai protegit del municipi. El grup més actiu en aquest sentit ha estat la plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda, que ha denunciat amb assiduïtat el mal ús que es feia de les parcel·les.

LA FRASE

A l'espai agrícola protegit hi hem trobat de tot i la majoria de coses no estan permeses
Jordi Masnou (PSC)
REGIDOR DE MEDI AMBIENT I URBANISME DE PINEDA DE MAR


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia