Medi ambient

Acord per substituir la línia elèctrica del Trabucador

La Generalitat, l'empresa de les salines i Endesa pacten un traçat submarí que travessarà la badia dels Alfacs, al delta de l'Ebre

Els talls de subministrament són constants quan hi ha temporal

La línia elèctrica aèria que recorre l'istme del Trabucador, al delta de l'Ebre, té els dies comptats. L'empresa que explota les salines de la punta de la Banya, Infosa, la Generalitat i Endesa han tancat un acord per substituir aquesta línia, que està força deteriorada, per una de submarina. Acabaran així els problemes de subministrament elèctric a les salines quan hi ha temporal, ja que la línia queda enmig del mar i es reduirà l'impacte visual i el perill que pateixes les aus o els aficionats al surf de vela que s'enganxen als fils de la llum. “Les obres començaran el 2 de novembre amb un termini d'execució d'un parell de mesos, de tal manera que l'estiu de l'any que ve la línia elèctrica ja no serà cap perill”, ha manifestat el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès.

Després d'estudiar diferents alternatives s'ha optat per una línia subaquàtica de nou centímetres de diàmetre, que s'instal·larà a un metre de profunditat, sortirà del Poble Nou i travessarà la badia dels Alfacs fins a arribar a les salines. Una obra que tindrà un cost aproximat de 800.000 euros, que finançaran en un 50% Infosa, un 30% Endesa i un 20% la Generalitat. En l'acord signat també es preveu que el servei de Costes del Ministeri de Medi Ambient es faci càrrec del desmantellament de l'actual línia aèria. “Finalment, s'ha desencallat el projecte, ara s'han d'iniciar els tràmits per aconseguir totes les autoritzacions per poder executar l'obra i deixar de patir la interrupció del subministrament amb les corresponents pèrdues econòmiques que comporten”, ha assenyalat el gerent d'Infosa, Joan Sucarrats. Durant les pròximes setmanes, Endesa presentarà el projecte i l'estudi d'impacte ambiental. També serà necessari dur a terme una batimetria del fons marí.

LA XIFRA

0,8
milions
d'euros és el pressupost de la línia elèctrica submarina que travessarà la badia dels Alfacs.

Més d'una dècada per pactar l'obra

La línia elèctrica de l'istme del Trabucador arrossega problemes des del 2002. Durant els darrers anys s'han estudiat diferents alternatives per substituir-la. Una era seguint el mateix traçat d'uns vuit quilòmetres, però soterrada, una opció que va desaconsellar la Universitat Politècnica de Catalunya, ja que la dinàmica del litoral ebrenc provocaria que a mitjà termini el cable quedés al descobert. També es va estudiar subministrar l'electricitat amb energies renovables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia