Medi ambient

Localitzen al voladís d'una casa de la Vall d'en Bas un altre niu de vespa asiàtica

Efectius dels Agents Rurals l'han eliminat de matinada perquè és quan hi ha menys activitat

És el tretzè cas des del gener a les comarques gironines

Amb les temperatures primaverals i estiuenques, hi ha més vespes asiàtiques (Vespa velutina). Ja ho van anunciar els apicultors i els Agents Rurals quan, al desembre passat, van localitzar el primer niu d'aquest tipus d'insecte a les comarques gironines. Així doncs, ahir a la matinada efectius dels Agents Rurals en van retirar un altre a la Vall d'en Bas. No al bosc ni en un punt elevat de l'arbrat, com l'anterior i com sol ser habitual, sinó al voladís d'una casa aïllada. Tot i això, la distància entre les dues localitzacions és de tres quilòmetres. Destruint aquest segon niu, s'ha frenat totalment l'expansió d'aquesta colònia, ja que les reines d'aquest niu despenjat n'haurien creat de nous l'any vinent. Les vespes mostraven molta activitat i, per això, la retirada es va dur a terme de matinada. El niu d'aquesta espècie invasora, que afecta l'abella de la mel autòctona, era encara de petites dimensions, d'uns 18 per 20 centímetres. L'avís als Agents Rurals el va fer abans-d'ahir a la tarda la persona que viu a la casa.

De fet, des de l'1 de gener, s'han detectat un total de tretze casos de vespa asiàtica a les comarques de Girona. A part de la Garrotxa, se n'ha trobat al Ripollès, a l'Alt Empordà i a la Selva. No es tracta de nius en tots els casos. El Departament d'Agricultura manté activat un protocol d'actuació acordat amb els professionals del sector que inclou les mesures preventives que s'estan portant a terme per controlar aquesta espècie invasora que depreda les abelles autòctones adultes. Els mecanismes de lluita són molt limitats i més a Catalunya, on l'expansió està en fase inicial. Les actuacions previstes són bàsicament la informació, la formació i divulgació, així com la detecció de l'espècie i un protocol de captures en explotacions agrícoles. Els esforços d'Agricultura i del sector es concentren ara a actuar conjuntament per minimitzar-ne els efectes.

LA XIFRA

13
nius
de vespa asiàtica s'han trobat des de principi d'aquest any a les comarques gironines.

Paranys a les zones de risc des del juliol

En el cas que la vespa asiàtica ataqui un rusc, es faran servir paranys amb atraients per capturar el màxim nombre d'individus. Els paranys seran sempre selectius i es col·locaran al juliol. Fins ara n'hi ha hagut de repartits per detectar la presència de reines. On se n'han trobat, s'han reforçat amb una bateria de paranys en un radi de cent metres. De moment s'han repartit dos-cents paranys. El Departament en té noranta més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia