Medi ambient

Un nou projecte de granja aviar a Solius encén el veïnat

Els promotors, que l'any passat hi volien criar gallines, aposten ara pels pollastres, amb menor impacte però el doble de capacitat

L'alcalde argumenta que la proposta compleix els requisits

El projecte d'una granja aviar a l'antic Mas Cateura del nucli de Solius, a Santa Cristina d'Aro, torna a estar damunt de les taules de diversos departaments de la Generalitat de Catalunya. L'any passat, diversos veïns de la zona van presentar al·legacions contra la primera proposta, d'unes instal·lacions per a un màxim de 35.000 gallines ponedores. I ara els promotors tramiten una llicència d'activitat per obrir-hi una granja de cria i engreix de pollastres, que ocuparia la mateixa superfície però podria encabir un màxim de 80.000 animals.

Un dels propietaris del perímetre de la granja lamenta “la manca d'informació” sobre la nova proposta, però avança que tornaran a presentar al·legacions, tot i que diu que no han rebut resposta de les que van registrar l'any passat a l'Ajuntament. D'altra banda, l'alcalde, Josep Llensa (CiU), diu que “la resposta a les al·legacions es remetrà aviat” i que han servit “per fer rectificacions” entre el primer projecte i el que ara s'ha començat a tramitar.

“No depèn del consistori”

Llensa defensa que “si la sol·licitud compleix els requisits de la normativa urbanística, el govern no pot fer altra cosa que elevar-la a les instàncies superiors” de la Generalitat, com ara Agricultura, Urbanisme o l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Pel que fa al canvi de les gallines pels pollastres, l'alcalde el justificava perquè “els pollastres no sortiran de les naus, de manera que es minimitzaran les molèsties”. La capacitat de l'explotació, pel que fa a nombre d'animals, es doblarà, però l'alcalde explica que es manté la mateixa edificabilitat, concentrada en tres naus.

LES XIFRES

80.000
pollastres
seria la capacitat màxima de la granja, segons la sol·licitud de llicència que el govern local ha aprovat.
500
metres
és el radi de distància en què hi ha un alberg rural, altres propietats habitades i sòl residencial.

El soci de govern té discrepàncies

A finals de la dècada del 1990 un altre projecte d'explotació porcina al mas Cateura tampoc no va prosperar per les queixes veïnals. I ara el regidor del PP, Sebastián Mateo, que és soci de govern de Llensa, tampoc no veu clara la proposta, per bé que de moment no es planteja abandonar l'executiu cristinenc.

Entre els grups de l'oposició, el projecte de granja també genera dubtes per alguns dels aspectes que al·leguen els veïns. En primer lloc, per la proximitat d'habitatges –hi ha un alberg rural gairebé a tocar i la promotora La Llave de Oro hi té terrenys per construir-hi xalets a menys d'un quilòmetre–. També hi passa una riera i els veïns alerten sobre la gestió dels excrements de l'aviram, que podria contaminar les aigües freàtiques i els pous.

D'altra banda, la finca de Can Cateura no està inclosa dins del perímetre d'interès natural (PEIN) de l'Ardenya, però sí dins de l'àmbit de protecció paisatgística de la vall de Solius, que imposa criteris estètics i incorporar un estudi d'impacte al projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia