Medi ambient

L'Estat planteja actuacions a tot el litoral del Maresme

Per ara només concreta els punts on caldria posar la sorra o fer espigons, però no hi ha pressupost ni calendari

El Ministeri de Medi Ambient preveu fer una trentena d'actuacions per pal·liar el retrocés de la sorra a les platges del Maresme i estabilitzar així la façana litoral. Les actuacions no només es fixen al baix Maresme, més castigat els darrers anys pel retrocés de la sorra, sinó a tot el litoral. Així s'extreu de la proposta de treball que l'Estat va fer arribar a la Generalitat fa uns mesos i que concreta mesures des del delta de la Tordera fins a Montgat. A la reunió que ahir van mantenir a Madrid responsables del Departament de Territori i Sostenibilitat va quedar clar que les actuacions són prioritàries en alguns casos, tant pel que fa l'abocament de sorra com a la construcció dels espigons que han d'evitar el moviment de la sorra que es dipositi. Les accions que els tècnics consideren més o menys urgents es delimiten a tres zones diferenciades: del delta de la Tordera al port d'Arenys de Mar, fins a Mataró i, finalment, fins arribar al litoral de Badalona.

No cal dir que les platges del baix Maresme que han patit més la regressió de la sorra dels darrers anys –el Masnou, Vilassar de Mar, Premià de Mar i Cabrera de Mar– figuren entre les accions d'urgència. La Generalitat va valorar ahir positivament la proposta, tot i que només és un plantejament inicial amb el qual s'ha de treballar per concretar projectes i, sobretot, arribar a un acord per trobar finançament.

LA XIFRA

23
milions d'euros es van invertir a abocar sorra del fons marí a la comarca fins al 2010.

Sorra de Mataró que es trasllada a Llavaneres

Entre les accions urgents que l'Estat considera que cal fer hi ha el transvasament de sorra de fins a 330.000 metres cúbics de la platja del Varador de Mataró per alimentar la platja de l'Estació de Sant Andreu de Llavaneres i per portar-ne també fins a la platja de Sant Simó de Mataró. Aquesta és una de les extensions de sorra més amples del litoral acumulada per la construcció del braç del port de la capital del Maresme.

El ministeri també preveu l'actuació davant del port d'Arenys de Mar, on recomana la construcció d'un dic i reomplir la platja de la Picòrdia. Tampoc no s'oblida d'ampliar els espigons que ja hi ha a la platja de Caldes d'Estrac i que permetrien fixar més la sorra a les platges. Altres actuacions no tan urgents que es detallen són desmantellar les plataformes i regenerar les platges dels Banys de Montgat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia