Medi ambient

El govern està disposat a tancar Vacamorta, però no vol deixar-ho com està

El conseller Santi Vila ho va exposar ahir al Parlament interpel·lat pel diputat d'ERC Sergi Sabrià

Vol que el TSJC s'avingui a la “restauració progressiva”

El govern de Catalunya, a través del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, es va manifestar ahir per primera vegada a favor de tancar l'abocador de Vacamorta, a Cruïlles, en compliment de la darrera sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que li ho exigeix. La presa de posició de Vila va ser forçada per la pregunta que havia exposat el diputat empordanès d'ERC Sergi Sabrià.

“Estem convençuts que s'ha de clausurar i seríem partidaris de dur a terme la clausura i la restauració”, assegurava Vila ahir al matí al Parlament. El conseller, per la seva banda, va afirmar que la seva preocupació se centrava ara en l'exigència de la sentència judicial que obligaria a desplaçar dos milions de tones de residus actuals. En aquest sentit, puntualitza: “De buidar i tancar, tal com es planteja, no en som partidaris. Clausura i progressiva restauració? Jo crec que aquest és el camí.” Anteriorment, Vila havia reclamat al Tribunal Superior de Justícia que li aclarís els detalls de l'execució de la sentència.

Sergi Sabrià va anar al Parlament acompanyat de l'alcalde de Cruïlles, Salvi Casas, que va valorar positivament la resposta del conseller: “És bo que la Generalitat acati la sentència, tot i que no tenien cap més remei.” Disposat a admetre matisos en l'execució, Casas afirma que el tancament és innegociable: “Primer volem veure la instal·lació tancada i després veurem què en fem, dels residus actuals. Després de 14 anys de lluita està bé que ho assumeixin d'una vegada.” Per l'alcalde republicà de Cruïlles, caldrà una compensació al municipi en el cas que no existeixi la restauració del paratge de Vacamorta a l'estat inicial tal com exigeix la sentència del TSJC.

L'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura està vigilant des del mes de febrer, quan es va conèixer la sentència ferma del TSJC. Casas ahir ho va confirmar: “Des que es va dictar la sentència fem un seguiment i constatem que hi ha activitat. Donem constància que això continua així i així ho comuniquem perquè se sàpiga i perquè consti l'incompliment”.

LES FRASES

Si finalment els residus s'han de quedar on són, caldrà una compensació pel municipi
Salvi Casas
ALCALDE DE CRUÏLLES, MONELLS I SANT SADURNÍ DE L'HEURA
Primer volem veure la instal·lació tancada i després veurem què en fem, dels residus actuals. Acaten la sentència, no tenien cap més remei
Clausura i progressiva restauració? Jo crec que aquest és el camí
Santi Vila
CONSELLER DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia