Confirmen quatre cries més d'ós bru al Pirineu, i ja sumen 35 exemplars
Els tècnics han detectat dues cadellades, de dos ossets cada una
L'equip de seguiment creu que el pare és, altra vegada, Pyros, el ‘patriarca' de la colònia
L'equip català de seguiment de l'ós bru ha detectat aquest any dues noves reproduccions de dos cadells. Les femelles, amb dues cries cadascuna, són probablement Caramelles i Caramelita. Les fotografies captades per les càmeres automàtiques de Caramelles amb els seus dos cadells són a l'Alt Àneu, mentre que Caramelita va ser localitzada a la vall de Cardós. Tots dos municipis estan situats dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu.
Els tècnics encara no han pogut determinar quin sexe tenen aquestes quatre cries ni tampoc el seu progenitor, tot i que sembla que podria ser Pyros, el mascle dominant de la població d'ós al Pirineu.
Pyros és el progenitor directe o indirecte (pare d'altres mascles, pare o avi de la meitat de les femelles) d'un 75% dels cadells que han nascut en aquesta colònia, i de la totalitat dels que han nascut els últims cinc anys. Aquest exemplar, un mascle alliberat l'any 1997, es calcula que té 27 anys. Tenint en compte que l'edat mitjana de vida d'un ós és de 30 anys, a Pyros li queda poc temps.
A aquestes quatre cries que fins ara no s'havien descobert, cal afegir-n'hi una altra, l'anomenada Auberta, el cadell d'ós bru que sembla que s'hauria perdut i que va anar a parar al poble d'Aubert, a la Val d'Aran.
La població pirinenca d'óssos s'estima d'entre 31 i 35 óssos. A aquesta xifra, cal sumar-hi, de moment, aquests cinc cadells (l'osseta Auberta i els quatre cadells localitzats al Parc Natural de l'Alt Pirineu). Aquest 2014 està certificada la baixa de Balou, trobat mort fa uns mesos a l'Estat francès.
Durant l'any 2013, es van identificat 25 óssos al Pirineu: vuit femelles adultes, dues de subadultes, sis mascles adults i tres mascles subadults, més tres subadults de sexe indeterminat i els tres cadells nascuts durant l'any. Aquesta colònia de plantígrads se situa sobretot al Pirineu central, i la major part de la població és en territori català o el visita alguna vegada a l'any. A Catalunya se'n van detectar quinze exemplars (onze al Pallars i sis a l'Aran) durant l'any passat. La raó és que durant els mesos que no hivernen fan llargues travesses, que poden ser de centenars de quilòmetres.
LA XIFRA
Esperant que arribi un altre mascle
Amb l'excepció de Balou, que no es va reproduir mai, els altres mascles adults són tots fills o néts de Pyros, fet que posa en risc la variabilitat genètica de la població a mitjà termini i també genera dubtes sobre els efectes de l'excessiva consanguinitat que s'està donant en aquesta colònia d'óssos. Per això, les autoritats ja estan d'acord a afavorir l'alliberament d'un altre exemplar mascle per facilitar la diversitat genètica i per donar relleu a Pyros, que està arribant al final de la seva vida.
Mentrestant, les institucions continuen treballant per fer viable la compatibilitat de l'activitat agrària i turística al Pirineu amb la presència dels óssos. L'últim cas d'atracció turística és el del cadell Auberta, que creix en règim de semillibertat, atès que no van fructificar els intents dels equips tècnics per alliberar-la a la muntanya després de perdre's i aparèixer al poble aranès d'Aubert.