Medi ambient

El Pirineu dóna a conèixer l'ofici de pastor a turistes

Activitat perquè els visitants acompanyin el professional i el seu ramat a pasturar

L'Escola de Pastors arriba a la sisena edició amb èxit d'incorporacions

Jesús Caravaca és un pastor de Gavàs, al Pallars Sobirà, que té una explotació de cabres i de la llet de les mares en fa formatges. Durant el mes d'agost convida turistes i veïns a participar a la pastorada. Es una activitat que consisteix a ensenyar l'ofici de pastor. Caravaca ofereix als visitants la possibilitat que l'acompanyin a portar a pasturar les seves cabres.

L'activitat vol despertar consciències i fer veure que si es consumeix producte local s'està ajudant pastors com ell a tirar endavant la seva activitat i, de retruc, s'ajuda al manteniment de la pagesia i a la conservació del paisatge. A la vegada, es difon una tradició i l'ofici.

L'Escola de Pastors, que funciona des del 2009, ja ha format a un centenar de persones, i dels 77 que han completat els cursos, la majoria, al voltant del 70%, continuen vinculats a la muntanya com a pastors, ramaders o pagesos.

Aquesta iniciativa, avalada per la Generalitat i l'escola de capacitació agrària del Pallars, la dirigeix l'associació Rururbans, dedicada al desenvolupament rural. En les sis edicions que s'han celebrat han rebut 235 sol·licituds i finalment s'hi han inscrit 102 alumnes. L'Escola de Pastors té el suport d'un centenar d'explotacions d'arreu del país, que tutelen les pràctiques dels futurs pastors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia