Medi ambient

Malfiança per la inacció del govern català a Vacamorta

Grups ecologistes denuncien que la Generalitat vol “fer passar una ‘nova' autorització” per evitar-ne el tancament

Grups ecologistes tornen a encendre l'alarma per l'abocador de Vacamorta davant la inacció de la Generalitat que, al seu entendre, vol intentar “fer passar una nova autorització” que eviti el seu tancament, destí final ordenat per una sentència judicial definitiva. Tant la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles (PAAC), com el Centre Ecologista de Projectes Alternatius-EdC (CEPA) i també l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) consideren que la Generalitat no tanca l'abocador amb “l'excusa que una nova autorització ambiental permeti mantenir-ne l'activitat”.

El portaveu de l'ANG, Enric Cotrinas, afirma que “no s'ha aturat amb l'excusa que no saben què fer-ne, dels residus”. “Nosaltres entenem aquest debat. Però no que no s'aturi la petició d'autorització ambiental”.

Les tres organitzacions reclamen insistentment que es compleixi d'una vegada la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i la PAAC ha demanat mesures cautelars contra l'autorització ambiental del 2012, que encara està pendent de resolució.

Després d'un llarg camí judicial que s'ha allargat més de catorze anys, el TSJC va dictar una sentència ferma el 14 de febrer passat en què es donaven per bones diverses sentències anteriors i que ordenava que s'havia de clausurar l'abocador i que calia restituir la zona tal com era abans que s'hi instal·lés.

El govern català, a través del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, es va manifestar el juliol passat per primer cop a favor de tancar l'abocador. “Estem convençuts –va afirmar llavors el conseller– que s'ha de clausurar i seríem partidaris de dur a terme la clausura i la restauració.”

Va afirmar així mateix el conseller que la seva preocupació se centrava en l'exigència de la sentència judicial que obligaria a desplaçar dos milions de tones de residus. En aquest sentit, puntualitzava: “De buidar i tancar, tal com es planteja, no en som partidaris. Clausura i progressiva restauració? Jo crec que aquest és el camí.” Unes setmanes abans, Vila havia reclamat al Tribunal Superior de Justícia que li aclarís els detalls de l'execució de la sentència.

LA DATA

14.02.14
Ferma.
La sentència definitiva que mana el tancament i la reposició del paratge és del febrer d'aquest any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia