Medi ambient

La carbonera de Sant Climent ja fumeja

L'espai de Mas Frigola on es fa la crema rebrà el nom de paratge Lluís Pla

Els fills de l'impulsor de la carbonera de Sant Climent de Peralta, Lluís Pla, mort el dia de Nadal del 2013, van fer aquest diumenge al matí l'encesa de la pila d'aquest any, en què, com des de ja en fa dinou, van disposar de l'ajuda de l'arqueòleg Toni Palomo. Precisament, l'encarregat de fer l'encesa per mètodes primitius remarcava la font de coneixement per al col·lectiu que ha esdevingut amb els anys la trobada anual: “La carbonera és coneixement i cultura viva de la que no es troba a les escoles, i és també coneixement de primera mà.”

Palomo va destacar la “generositat d'aquesta gent que fa aquesta tasca d'aculturar-nos”, i va empènyer els presents a no perdre's l'oportunitat “d'experimentar”.

L'alcalde de Forallac, Josep Sala, assenyalava en la presentació de l'encesa, a la qual van assistir uns quants centenars de persones, que, sens dubte, aquest any serà diferent. “Fins ara tots sabíem però ara estem espantats perquè ara veiem que no sabíem res”, referint-se a l'absència per primer cop del carboner Lluís Pla, impulsor també de la Festa del Segar i el Batre. Precisament, el batlle va anunciar que aquest any l'Ajuntament aprovaria el canvi de nom del paratge de Mas Frigola –on fa anys es fa l'esdeveniment–, que es passaria a anomenar paratge Lluís Pla. Un cop obtingut el foc fregant ferro i pedra, els fills de Lluís Pla van procedir a l'encesa. Instants abans van rebre una placa commemorativa del seu pare, que els va emocionar. Durant el matí es va fer també una exhibició de mètodes tradicionals per traginar fusta a bosc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia