La CHE aposta per tallafocs per frenar el cargol poma
Es retiren 2.196 postes i 699 exemplars adults del mol·lusc invasor en un focus al riu, a Tortosa, que no s'aconsegueix eradicar
L'organisme de conca farà més prospeccions aigües amunt
La plaga del cargol poma no només avança pels arrossars del delta de l'Ebre, sinó que s'estén riu amunt. Fa un any aproximadament la Condeferació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) va detectar un focus del mol·lusc invasor al riu, a Tortosa (mentre que fins llavors no havia passat d'Amposta), un focus que mesos més tard va donar per eradicat i que ara admet que no s'ha eliminat al 100%.
Durant els darrers dos mesos, els tècnics de la CHE, amb la col·laboració dels agents rurals de la Generalitat, han actuat en un tram del riu de 2 quilòmetres de longitud d'on han retirat 2.196 postes i 699 exemplars adults. I la CHE sosté que ha facilitat la feina la retirada dels canyissars pròxims al riu. “Hem actuat en una zona que creiem que era neta de cargol poma, però que ha resultat ser un gran focus i ho hem de fet de forma coordinada en la Generalitat”, ha explicat la cap de servei de control de l'estat ecològic de la CHE, Concha Duran. Així, la Generalitat va fer-se càrrec de la retirada de la vegetació de ribera en un tram de 500 metres del marge dret del riu, mentre la CHE va realitzar una inspecció exhaustiva en superfície i subaquàtica. “Ha estat una labor molt minuciosa, ha estat necessari treballar també de nit, que és quan posen els ous”, ha assenyalat Duran.
La retirada de la vegetació de ribera ha estat una tasca clau per detectar la presència del mol·lusc invasor i, és per això, que la CHE aposta per fer tallafocs en diferents punts del riu per evitar que la plaga prolifere riu amunt. Amb tot, la CHE manté que la zona de domini públic hidràulic no està afectada pel cargol poma. “De la mateixa manera que es fa un tallafocs per evitar que avancen les flames, proposem uns tallafocs per frenar l'expansió de la plaga del cargol”, ha dit Duran. En aquest sentit, durant les pròximes setmanes la CHE farà més prospeccions al riu al tram comprés entre Tortosa i Amposta, per detectar altres focus que hagin pogut proliferar. Durant els mesos més freds el cargol poma hiverna, de tal manera que els tallafocs no es farien fins la pròxima primavera i en punts estratègics on s'eliminaria tota la vegetació i elements que puguin ser possibles llocs de deposició de postes de l'espècie. “És la millor alternativa, no afectaria una àrea de gran riquesa mediambiental”, ha assenyalat la responsable del control de l'estat ecològic de la CHE.
Barrera elèctrica
L'organisme de conca encara no disposa de l'estudi de viabilitat d'instal·lar una barrera elèctrica al riu de 12 volts de potència per evitar que el cargol s'escampe riu amunt i supere l'assut de Xerta, on la seua expansió pels canals de reg faria incontrolable la plaga. “Una barrera elèctrica funciona en una sèquia, però no sabem encara si això és viable fer-ho al riu, ni com es faria el seu manteniment”, ha indicat Duran.
D'altra banda, la CHE farà prospeccions aigües amunt de Tortosa, fins a Flix, i ampliarà la divulgació i sensibilització entre la població sobre el cargol poma. “Hem de conscienciar la societat de la importància que té no agafar cargols i deixar-los anar en un altre punt”, ha manifestat Duran. Així, la CHE ha editat un full informatiu en sis idiomes que distribuirà entre pescadors i aficionats a la navegació fluvial.
La proposta de la CHE no acaba de convèncer els pagesos del Delta, que diuen que són menys competitius per l'encariment que suposen els tractaments contra el cargol. Unió de Pagesos valorarà d'aquí a uns dies aquesta proposta i la del govern.