Medi ambient

Més cavalls abandonats a causa de la crisi econòmica

L'associació Equusos d'Aiguaviva, una de les dues úniques protectores equines del país, acull aquest bestiar

El cost del manteniment és molt elevat i reclama la implicació de la Generalitat

El president de l'associació sense ànim de lucre Equusos, Xavier Fuertes, ha denunciat l'increment de l'abandonament de cavalls que s'ha produït des que es va iniciar la crisi i ha lamentat el poc coneixement i la poca sensibilitat que hi ha respecte a aquest tema. Fuertes treballa acollint cavalls abandonats, maltractats o decomissats d'arreu de les comarques gironines. Actualment, el centre –situat al mas Can Garrofa d'Aiguaviva– dóna aixopluc a dotze animals. “Les administracions s'hi han d'implicar més”, reclama. L'associació és una de les dues úniques protectores de cavalls oficials i reconegudes de Catalunya. L'entitat, que es dedica exclusivament a defensar i ajudar aquests animals, va néixer l'any 2002 de la mà de Xavier Fuertes, la seva parella i una colla d'amics íntims. Durant molts anys, l'entitat va poder tirar endavant gràcies a les ajudes de particulars i empreses privades. Amb l'arribada de la crisi econòmica, l' va veure com, de cop, els donatius es reduïen dràsticament. “Vam començar a tenir problemes de finançament i vam buscar una altra alternativa”, recorda el fundador. Per això, ara fa tres anys, van crear El Centre del Cavall d'Aiguaviva, on, a més d'ensenyar a muntar, fan tasques terapèutiques i d'aprenentatge personal i ofereixen tota mena d'activitats culturals relacionades amb aquests animals. També participen en fires i aposten per tallers dirigits a infants i joves que vulguin apropar-se i conèixer d'una manera diferent aquest món. “Els beneficis que surten del centre serveixen per finançar tota la protectora”, assegura Fuertes. I és que, tal com denuncia, els cavalls no estan considerats animals de companyia i, per aquest motiu, l'associació no pot sol·licitar determinades ajudes.

Una situació que se suma a les grans despeses que suposa fer-se càrrec d'un cavall. Tal com detalla Fuertes, mantenir un equí al centre són entre 220 i 230 euros al mes. A això, cal sumar-hi les despeses veterinàries, els medicaments que necessiten, la documentació i la col·locació del microxip. “Quan entra un cavall nou a l'associació, el cost pot pujar entre 400 i 600 euros”, subratlla. Fins i tot quan un dels animals dissortadament mor, l'entitat ha de destinar uns 250 euros per retirar el cadàver. El centre ja ha acollit més d'un centenar de cavalls abandonats, maltractats o decomissats.

LA DATA

2002
Xavier Fuertes
va fundar l'entitat proteccionista dels cavalls Equusos a Aiguaviva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia