Medi ambient

La PAAC es torna a malfiar del govern amb Vacamorta

La plataforma no entén per què el conseller Santi Vila manté el suport a l'autorització ambiental del 2012

Recorda que aquest és l'argument de l'empresa ara per no tancar

La Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles (PAAC) no veu gens clar per què el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, no desisteix en la defensa de l'autorització mediambiental concedida a l'empresa Recuperació de Pedreres, SL, gestora de l'abocador de Vacamorta. Aquesta circumstància fa que la PAAC recordi que l'existència de l'autorització ambiental del 2012 és l'argument que esgrimeix l'empresa gestora per defensar la seva posició de no voler aturar l'activitat.

En un comunicat fet públic ahir, una setmana després de reunir-se amb l'alcalde de Cruïlles i el conseller Vila a l'ajuntament de Cruïlles, la PAAC afirma que mentre el conseller no comuniqui res al tribunal “es posa a favor de l'empresa i en contra dels ciutadans”.

Es recorda també que, durant la reunió, Vila va exposar que el tancament no era definitiu, ja que l'empresa podria continuar defensant l'autorització ambiental que havia atorgat la Generalitat l'any 2012 i que la PAAC ja va recórrer davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

En la descripció de les accions de les parts dels darrers mesos, la PAAC fa memòria de la poca pressa –“indecisió”, diu la nota– que va tenir la Generalitat a aplicar la sentència. La data del mandat definitiu era del 14 de febrer i l'ordre de clausura, del 21 de novembre. La PAAC afirma que veu “bones intencions de l'administració” però es pregunta què ha passat entre les dues dates.

La PAAC subratlla que, entre el febrer i el novembre, la Generalitat va fer un recurs al TSJC on demanava deixar en suspens l'execució de la sentència que instava a tancar, buidar i restaurar l'abocador, donant com a explicació que ells (empresa i Generalitat) disposaven d'una autorització del 2012 i d'un pla urbanístic nou i que “havien reparat els errors del passat”. El TSJC, però, va respondre en la interlocutòria aquest novembre que ni el pla urbanístic nou ni l'autorització podien canviar la sentència i que aquesta s'ha de complir íntegrament. “És llavors quan el conseller decideix tancar l'abocador i no abans.”

La data en què es considera efectiu el tancament és el 28 de novembre, una setmana després de la signatura de l'ordre de tancament. Durant la setmana, els camions van continuar abocant en el dipòsit com si no passés res.

LA DATA

14.2.2014
Mandat.
La sentència definitiva que obligava al tancament de Vacamorta és del mes de febrer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.