Recuperen espècies vegetals extingides fa més de seixanta anys de les costes del Maresme
L'obra social de Caixa Catalunya ha aconseguit recuperar unes quantes espècies gairebé extingides a diverses platges del Maresme. En alguns casos, les espècies vegetals recuperades per mitjà d'aquestes actuacions de reintroducció de l'obra social de Caixa Catalunya –amb voluntaris locals– o gràcies al seu retorn a les platges de manera natural a través de temporals marins, representen les úniques poblacions romanents al Maresme i, fins i tot, a la costa catalana.
Per exemple, entre la flora recuperada al Maresme, destaca el cas de la travarada marina, pràcticament extingida a l'inici del conveni i que ara és present amb una dotzena d'individus a la platja de Malgrat de Mar.
Les actuacions dutes a terme s'emmarquen en un conveni de col·laboració de vuit anys que l'obra social de Caixa Catalunya manté amb diversos ajuntaments del Maresme. En concret els de Malgrat de Mar, Vilassar de Mar, Arenys de Mar i Canet de Mar.
Aquest pla de conservació va néixer a partir de la constatació de l'estat preocupant de les platges de la comarca. De fet, segons estudis de Caixa Catalunya, a les platges entre el Besos i la Tordera, s'han extingit prop d'un 43% d'espècies vegetals exclusives de sorra que hi havia fa seixanta anys.
Per aquest motiu, l'obra social de Caixa Catalunya va fer una aposta decidida per a la protecció de les darreres mostres existents d'aquest tipus de vegetació al Maresme, així com a tot el litoral català. De fet, i segons constata el director de l'àrea de medi ambient de l'obra social de Caixa Catalunya, Miquel Rafa, «recuperant aquesta vegetació dunar, les platges resultants són més resistents i sostenibles, ja que suporten millor l'erosió marina i la desaparició de la sorra, fet molt important tenint en compte els efectes desastrosos dels temporals marins».