Medi ambient

Els ecologistes veuen com un atac el pla econòmic del delta

Depana i Ecologistes en Acció presenten al·legacions al projecte de reordenació de la Generalitat al Baix Llobregat

Volen que es creïn més zones humides i que es respectin els connectors ecològics

Fa dos anys i mig, les entitats ecologistes es van bolcar en la defensa del delta del Llobregat davant l'interès que el magnat Sheldon Adelson va mostrar per construir-hi el complex de joc Eurovegas. El que segons l'associació Depana hauria estat “l'atemptat ambiental més gran contra el delta del Llobregat després del pla delta” del 1994, aquell que va propiciar l'ampliació del port i l'aeroport als terrenys deltaics, es va esvair, ja que Adelson va abandonar els seus plans. Però ara planeja, segons diverses entitats ecologistes, una nova amenaça contra els valors naturals de la zona: el pla director urbanístic econòmic del delta del Llobregat, en què la Generalitat planteja la creació de sis noves zones per a activitats econòmiques a Viladecans, Gavà i Sant Boi.

Ecologistes en Acció i Depana han presentat al·legacions perquè consideren que aquest pla “ataca zones d'alt valor ecològic, biològic, paisatgístic i agrícola”, i proposen que s'incrementi la protecció dels espais naturals del delta i que s'hi creïn noves zones humides. Pels ecologistes, el pla director plantejat per la Generalitat no és més que “el premi de consolació d'Eurovegas reclamat pels alcaldes”, i consideren que està a mig camí entre “el pelotazo urbanístic i una altra agressió al medi ambient”.

La Generalitat proposa sis noves àrees en les 696 hectàrees a la zona que el govern va oferir als promotors del complex Eurovegas. El document proposa activitats econòmiques de caire industrial, terciari, turístic i hoteler a 230 hectàrees, mentre que vol garantir la protecció de 312 hectàrees de la zona del Remolar-Filipines.

Les entitats consideren que el pla “segueix la vella lògica del creixement urbà per generar activitat econòmica”, però que no aporta cap dada que doni suport a la teoria que les sis noves zones econòmiques atraurien més riquesa. En canvi, “el pla suposaria un impacte considerable al principal, i darrer, connector ecològic que queda entre el massís del Garraf i el delta del Llobregat” a través de la riera dels Canyars i el seu entorn. Es veuria “greument afectat” l'espai agrícola entre els polígons del Camí Ral i Barnasud, i també la pineda i els aiguamolls de la Marinada.

A les seves al·legacions, Depana i Ecologistes en Acció alerten que els espais susceptibles de ser edificats atrauen espècies protegides de petits mamífers, amfibis i ocells, i que suposen connectors ecològics. Per tot plegat, volen que es canviï l'objectiu del pla director i que suposi “la restauració de l'equilibri territorial, la connectivitat ecològica, la restauració ambiental de la riera dels Canyars i l'impuls a una l'economia de l'agricultura ecològica i l'ecoturisme”.

LA XIFRA

696
hectàrees
a Gavà, Viladecans i Sant Boi vol reordenar el pla director urbanístic econòmic del delta.

Orquídies, gladiols i gripaus

Rosa M. Bravo

Les entitats proposen que s'incloguin en el catàleg de zones protegides espais com ara els Joncs, a Gavà, que qualifiquen d'últim connector ecològic entre la plana deltaica i el Garraf. Volen que es restauri la riera de Canyars per garantir la presència d'espècies d'eriçons i gripaus, així com d'orquídies i gladiols. També volen que es restauri la riera de Matars, un dels connectors de la Murtra, i la zona humida a la confluència de la C-32 amb el carrer Isaac Peral, a Gavà. La creació de noves zones humides seria cabdal, d'una banda, per delimitar la zona agrícola de la urbanitzada i, per una altra, per protegir amfibis i rèptils. Els ecologistes volen la protecció de la Marinada, últim vestigi de la gran pineda que hi havia entre la zona humida de Ca l'Arana i el Garraf, per evitar la construcció d'hotels. Les entitats també alerten de la necessitat de mantenir Can Sabadell, a Viladecans, com a corredor biològic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia