Medi ambient

Punt final a l'abocador de Palautordera

L'abocador de residus de les Valls de Santa Maria de Palautordera, al Vallès Oriental, ja és història. Almenys pel que fa a l'abocament de deixalles urbanes i industrials no especials. Uns 28 anys després de l'obertura del primer dipòsit en uns terrenys situats a un quilòmetre del poble, la companyia que l'explota ara, Cespa, del grup Ferrovial, va comunicar el dia 29 de desembre a l'Ajuntament que el 31 de desembre entraria el darrer camió. Ara, tal com estableix la legislació, l'empresa s'haurà de fer càrrec del procés de segellament i restauració de la zona per un període de trenta anys, durant els quals continuarà gestionant la captació dels líquids lixiviats i les emanacions del gas metà generat per les deixalles, que s'aprofiten per generar electricitat.

Durant dècades, aquesta infraestructura de tractament de residus ha generat problemes en forma de pudors i trànsit elevat de camions, especialment per la ronda Sud i pel carrer Ramón y Cajal. L'any 2000, per exemple, hi arribaven vuitanta camions diaris carregats amb unes cent tones de deixalles i la quantitat anual dipositada va arribar el 2008 a les 420.000 tones, abans que comencés una dràstica reducció arran de la crisi i també de l'augment de la recollida selectiva.

El consistori veu bé el tancament, que respon a la petició que havien fet tots els partits polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.