El govern invertirà 5 milions d'euros a l'àrea cremada d'Horta de Sant Joan

Agricultura ha rebut 22 sol·licituds de pagesos amb explotacions afectades per l'incendi

L'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs, acompanyat per part dels regidors de l'Ajuntament van participar ahir en la reunió del consell de direcció de l'administració territorial del govern a les Terres de l'Ebre, on es van detallar les actuacions que emprendrà el govern per restituir aquest municipi de la Terra Alta. «Impulsarem una actuació ràpida i efectiva per recuperar la zona», va dir el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó. En aquest sentit, l'Agència Catalana de l'Aigua ja està duent a terme una acció a la vora del Canaletes, sobre una superfície de 7.700 metres de longitud, on es neteja i s'elimina la brossa. Una actuació valorada en 200.000 euros, mentre que en total Medi Ambient destinarà 4,4 milions d'euros per restablir la zona afectada per l'incendi. «S'estabilitzaran els pendents amb la construcció de talussos amb material vegetal», va explicar el director dels serveis territorials de Medi Ambient a l'Ebre, Víctor Gimeno, que divendres visitarà la zona amb la directora general de Medi Natural. Així es duran a terme obres per evitar les pèrdues de sòl i la formació d'esvorancs, es talarà la fusta cremada i es retirarà.

Pel que fa a les actuacions del Departament d'Agricultura, s'han presentat ja 22 sol·licituds d'ajut, la major part dels pagesos afectats s'acullen a la línia d'ajut directe de fins a 4.000 euros. Dels 125 propietaris afectats, Agricultura s'ha reunit amb un 50% i amb tots els que tenen activitat agrària professional. «L'afectació és dispersa, però de petita quantitat», va assenyalar el director dels serveis territorials d'Agricultura, Antoni Espanya. Al marge d'aquestes actuacions, Innovació convocarà una línia d'ajut específica per ajudar al desenvolupament de les activitats turístiques d'Horta, i Interior recuperarà l'entorn de la bassa de Bellida.

David Jarque substitueix Jordan a Habitatge

També en el consell de direcció del govern es va formalitzar la substitució del coordinador d'Habitatge a les Terres de l'Ebre, un càrrec que des de l'1 de setembre ocupa David Jarque, en lloc de Jordi Jordan que ha abandonat el càrrec per motius professionals. Jarque, de 34 anys, és diplomat en arquitectura d'interiors i ha treballat en empreses dels sector privat dirigint els departaments de disseny i obra. Va afiliar-se a ICV el 2003, després de formar part de la llista municipal de Tortosa com a independent. Actualment és coordinador territorial d'ICV a les Terres de l'Ebre i membre del consell nacional d'ICV. El director dels serveis territorials de Medi Ambient i Habitatge a les Terres de l'Ebre, Víctor Gimeno, va destacar la importància de la figura del coordinador d'Habitatge en el moment de la creació de l'Agència Catalana d'Habitatge que implicarà el desplegament de polítiques territorials. «No és el millor moment per construir habitatges, però sí que ho és per planificar el futur», va dir el delegat del govern a l'Ebre.

Pla ocupacional

Un altre dels punts que va tractar-se ahir en la reunió del consell de direcció de l'administració territorial del govern a les Terres de l'Ebre va ser l'estratègia d'actuació contra el cargol poma. Gimeno va avançar que se sol·licitarà un pla ocupacional per contractar personal que es faci càrrec de la retirada dels exemplars adults de cargol poma de les sèquies, una vegada es realitze la dessecació de part dels arrossars. En aquest sentit, Medi Ambient està elaborant l'informe perquè el Departament d'Agricultura pugui sol·licitar a Europa la dessecació d'una superfície de 500 hectàrees d'arrossar, abans del que està previst en l'aplicació de les mesures agroambientals (que és el 31 de gener). L'objectiu del govern és poder tenir eixuts els camps al novembre i començar la retirada d'exemplars de mol·lusc. «Serà la primera plaga que aconseguim aturar al territori», va manifestar el delegat del govern a les Terres de l'Ebre. El cargol poma colonitza el 50% del sistema de reg del marge esquerre de l'Ebre i puntualment ha travessat al marge dret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.