Medi ambient

Compromís per Torrent qualifica d'anacrònic el Pla especial de la Perenxisa

A la documentació encara apareix el primer explotador de la pedrera, una instal·lació clausurada des de fa cinc anys

Compromís per Torrent ha presentat per Registre d'Entrada un escrit amb 9 pàgines d'al·legacions al Pla Especial de Protecció de la Serra Perenxisa, i el seu Estudi Ambiental Estratègic.

El Pla esmentat, es tracta d'un document totalment desfasat atés les nombroses referències a fets i dades totalment desactualitzades sobre l'estat actual de la Serra Perenxisa. En concret la majoria d'informes demanats a les diferents administracions públiques estatals i autonòmiques són de l'any 2011, excepte un informe de la conselleria d'Infraestructures datat el 14/03/2012, un informe d'arqueologia de 20/01/2012 i el de sostenibilitat ambiental de maig del 2013. No obstant el Pla també arreplega informes molt anteriors, com per exemple l'estudi d'integració paisatgística, el d'impacte ambiental i el paleontològic, que daten de l'any 2008.

Respecte a la primera part del document, relativa a la caracterització del Medi Físic i Natural, és on apareixen les dades més anacròniques, com per exemple que les xifres de població són de l'any 2007, l'evolució del clima arreplega dades del període 1982-2002, inclús la piràmide de població aportada és de l'any 1991.

Per a Compromís és una burla que el document encara considere Torrent com a ciutat eminentment industrial, de la qual diu literalment que “el Sector Industrial es el mas fuerte de Torrent, contando con una industria diversificada en la que destaca el sector metalmecánico, la industria de la madera, el sector textil y la industria de papel i cartón”.

Quant al territori de la Serra es referix, i parlant en concret de la pedrera clausurada en desembre del 2010, el document del Pla la considera encara en explotació quan s'afirma que “nos encontramos por tanto ante una cantera cuya explotación se lleva realizando desde el año 1968. Han sido diferentes las empresas que lo han hecho, pero desde el año 1984 es Readimix Asland, la encargada de ejecutar las labores de extracción”.

Des de Compromís es recorda al govern municipal que la pedrera està clausurada, i que a més el darrer explotador no va ser Readymix Asland sinó la multinacional mexicana Cemex, S.A.

Pel qye fa als incendis, no es fa cap referència en el document del Pla, al patit per la Serra Perenxisa a l'abril del 2014, de tal manera que, per tant, no s'ha fet cap valoració sobre les seues conseqüències ecològiques i les incidències posteriors que ha tingut en el sistema medi ambiental de la Serra Perenxisa.

Respecte a la conservació i les característiques qualitatives i quantitatives dels recursos hídrics de la Serra, Compromís alerta que no hi figura en la documentació cap estudi que certifique l'estat de qualitat de les aigües, així com si s'està produint o no sobreexplotació dels aqüífers, tant les superficials com les subterrànies que transcorren per l'àmbit d'actuació d'aquest Pla.

Finalment des de Compromís per Torrent s'ha explicat que la desactualització ha estat produïda pel fet que en la pròpia declaració del Paratge Natural s'afirma que “La redacción y aprobación inicial del Plan Especial de Protección se realizará en el plazo de un año desde la declaración del Paraje Natural Serra Perenxisa”. Així doncs la redacció s'ha presentat 8 anys després del termini màxim donat per la pròpia declaració com a Paratge Natural, la qual cosa obliga a retirar aquest projecte i presentar-ne un de nou actualitzat i que comprenga les noves situacions i casuística de pressió mediambiental que sofrix i ha sofert la Serra al llarg d'aquestos anys, almenys des de la gran desactualització dels informes i dades en els que està basat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia