Les obres d'abastament alternatiu d'aigua en cas de fuita a Flix es retarden
Els alcaldes de la Ribera d'Ebre temen que la descontaminació del pantà finalitze i no s'executen els treballs
Ascó diu que Acuamed dilata el procés
Fa gairebé dos anys que van començar les obres d'extracció dels llots tòxics al pantà de Flix i ja en aquell moment els alcaldes de la Ribera d'Ebre van advertir que s'iniciava l'obra sense tenir a punt els abastaments d'aigua alternatius als municipis aigües avall de l'embassament. Uns abastaments que han de permetre que municipis com Ascó, Vinebre, Móra d'Ebre, Móra la Nova, Miravet i Benissanet disposen d'aigua potable en cas que es produeixi un episodi de contaminació durant els treballs d'extracció dels fangs. Han passat dos anys i les obres encara estan pendents d'execució. “Malauradament he de recordar que en la macropresentació de l'obra ja vam manifestar que no estàvem d'acord que s'iniciessen els treballs de descontaminació sense tenir a punt les obres del pla de restitució”, ha dit el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Jordi Jardí.
Els alcaldes temen que les obres de retirada dels fangs contaminats del pantà finalitzen i no s'executen les obres d'emergència. En el cas d'Ascó, l'Ajuntament sosté que Acuamed dilata intencionadament les obres; de fet, en aquest municipi encara no s'han fet les prospeccions per comprovar que al subsòl de l'indret on es vol construir el pou hi ha aigua. Unes obres que no podran començar abans del juliol, per no alterar el període de nidificació de l'àguila cuabarrada (de gener a juny). A més, es dóna la paradoxa que a Ascó s'ha construït un dipòsit d'aigua potable, però que no es podrà estrenar fins que es connecte a la nova captació. “Reclamem a Acuamed que compleixi amb la seua obligació i faci les obres, seria absurd acabar les obres d'emergència una vegada finalitzada l'extracció dels llots tòxics”, ha manifestat Jardí.
70% dels llots retirats
Pel que fa a les obres de descontaminació del pantà, encaren la recta final. S'han extret mig milió tones de fangs contaminats, un 70% del total, i la previsió és que a final d'any l'obra estigui completada. A la primavera es comprovarà si les graves del llit del riu estan també contaminades i cal extreure-les, o si ja es pot procedir a la retirada del mur de planxes metàl·liques. Les obres de neteja de l'embassament de Flix tenen un cost de 165 milions d'euros.