Medi ambient

Recorren el decret de tancament de Vacamorta

La comissió de seguiment de la clausura i el buidatge no està encara constituïda tot i que el procés continua avançant

La zona de residus sembla coberta, tot i que queda terra per escampar

El procés de cobertura amb terra de l'abocador sembla que s'ha acabat, malgrat que encara resta terra per escampar, més de dos mesos després que se'n decretés el tancament per part del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. L'empresa que gestiona l'abocador, Recuperació de Pedreres, ja ha fet efectiu el recurs contra el decret de tancament de finals del mes de novembre passat. Inicialment, el conseller havia excusat l'empresa per haver iniciat els treballs tard perquè la meteorologia ho van impedir.

La resolució signada pel conseller el 27 de novembre obligava l'empresa gestora de Vacamorta a tapar amb una capa de terra de com a mínim deu centímetres totes les zones d'explotació tres dies després de la notificació de la resolució. Vint dies després d'aquesta notificació, tota la superfície ocupada per residus havia d'estar coberta per una capa d'assentament de terres d'un gruix de 50 centímetres. Més enllà de si s'han complert o no els terminis, la zona sembla ja mínimament coberta per terra.

Prop d'un mes després de l'ordre de tancament, la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles (PAAC) va manifestar la seva desconfiança amb el govern perquè deia que no entenia que el conseller Santi Vila mantingués el suport a l'autorització ambiental del 2012 i recordava que aquest és l'argument de l'empresa per no tancar. Al llarg del gener, s'han mantingut controls per tal que no entressin més residus a l'abocador, que es dóna per clausurat des principis de desembre.

Continua avançant, d'altra banda, el procés de creació de la comissió de seguiment de la clausura, òrgan que es va acordar crear el 12 de desembre passat en una reunió a diverses bandes que es va fer a l'ajuntament de Cruïlles i que ha de decidir quines opcions de tancament i de buidatge hi ha. A aquella reunió van assistir diversos representats d'organismes de Territori i Sostenibilitat implicats en el procés de clausura, a més de diversos membres del consistori de Cruïlles i de la PAAC.

La segona reunió dels agents implicats es va celebrar el dia 23 de gener, trobada en què es va avançar en el procés de redacció del conveni que ha de servir per pactar a diverses bandes la comissió.

LA DATA

27.11.2014
El conseller va signar
el decret de tancament de l'abocador de Vacamorta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.